Voedzame tussendoortjes (2)

Voedzame tussendoortjes deel 2

Al eens eerder zette ik 10 voedzame tussendoortjes voor je op een rijtje. De meesten hiervan kan je gemakkelijk meenemen naar werk of school. Vandaag geef ik je nog eens 10 suggesties.

1. Gezonde chocolademousse
Mix een halve rijpe avocado, een halve rijpe banaan, een halve eetlepel cacaopoeder en 2 dadels in een blender of keukenmachine. Wat ontstaat is een fluweelzachte mousse. Verwacht niet de smaak van een standaard chocolademousse, want dat is het niet. Het is wél een superlekker tussendoortje, wat ook nog eens erg goed vult.
Je kunt de mousse ’s ochtends klaarmaken en gewoon meenemen naar je werk. Om het helemaal af te maken kun je nog fruit toevoegen, frambozen of aardbeien. Of schep er wat nootjes op. Pistachenootjes of cashewnoten zijn heerlijk hierbij.

2. Kwark met fruit, pitjes en/of zaden en kaneel
Kiwi-tussendoortje
Ook dit is een tussendoortje wat je makkelijk mee kunt nemen. Gebruik 1 of 2 eetlepels kwark, schep daar stukjes fruit doorheen en lekker veel kaneel. Neem los nog wat pitjes of zaden mee, en je hebt een heerlijk en vullend tussendoortje gemaakt. Mijn favoriete combinaties zijn kwark met kiwi, kaneel en pompoenpitjes en kwark, peer, kaneel en zonnebloempitjes.
Een fijne tip die ik van een van mijn volgers kreeg, is om kwark te combineren met muesli en noten. Zelf zou ik er dan nog wat honing doorheen doen.

3. Eimuffins
Oké, supersimpel dit! Maak een kwartiertje tijd hiervoor, en je kunt weer een paar dagen vooruit. Dit is wat je nodig hebt voor 6 muffins: 4 eieren, 20 ml melk, 100 gram fijngesneden groenten, 2 theelepels kruiden, wat peper (naar smaak) en wat olie (om de vormpjes in te vetten). Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren met de melk, de kruiden en de peper los. Vet de muffinvormpjes in. Verdeel de groenten over de vormpjes, en giet daarna het eimengsel erover heen. Bak de muffins in ongeveer 20 minuten.
Qua groenten kun je denken aan spinazie, paprika, tomaat of doperwten. Wat betreft de kruiden kun je kiezen voor bijvoorbeeld kerrie, bieslook, peterselie of basilicum.
Tip: de eimuffins kun je invriezen. Dus als je toch bezig bent…maak het jezelf gemakkelijk en maak een paar extra muffins, zodat je voorlopig genoeg gezonde tussendoortjes klaar hebt liggen.

4. Bananencake
Bananenbrood
Er zijn talloze recepten te vinden van bananencake. Mijn favoriet is gemaakt van o.a. havermeel en amandelmeel en bevat ook pecannootjes. Ik ben er gek op! En het is zo easy, want in 20 minuten staat je cake in de oven en heb je in één moeite tussendoortjes gemaakt voor bijna een hele week!
Tip: Ook bananencake kun je invriezen.

5. Soep
Wij eten regelmatig soep ’s avonds. Wat we overhouden, vriezen we in en eten we als (luxe) tussendoortje. Op mijn website is een recept voor wortelsoep te vinden en een recept voor courgettesoep. En ik ga mijn best doen om binnenkort recepten voor spinazie-, tomaten- en paprikasoep toe te voegen.

6. Avocado
Ik ben een enorme fan van avocado. Ik gebruik het in smoothies en in salades, ik vind het heerlijk op een cracker of op geroosterd brood en nog heerlijker als saus door de pasta. Maar avocado is ook bij uitstek geschikt als tussendoortje. Een aantal voorbeelden (met dank aan jullie!): rauwe witlofblaadjes met hüttenkäse en avocado, reepjes avocado (met peper en/of zout) gerold in kipfilet, een (spelt) cracker met geprakte avocado en gevulde eieren met avocado (en knoflookpoeder en kurkuma).

7. Pompoencake
Vorig jaar publiceerde ik dit recept voor pompoencake. Voor als je een keer iets anders wilt. Iets verantwoords. Met groenten erin. En wat nog lekker is ook. Enjoy!

8. Kwarkbolletjes
Kwarkbolletjes
Deze maakte ik onlangs als ontbijt, maar ze kunnen ook prima als tussendoortje gegeten worden. Mijn eerste kwarkbolletjes maakte ik met kokos. De tweede keer voegde ik rozijnen toe. Beide varianten vond ik erg lekker. De recepten zal ik binnenkort plaatsen!

9. Een smoothie
Ze zijn er in alle soorten en maten. Met veel fruit en ook met groenten. Groen, roze, paars en zelfs blauw. Als ontbijt, als lunch, maar dus ook als tussendoortje. Op mijn website vind je de ingrediënten voor een frambozensmoothie. En laatst postte ik het recept voor een smoothie met bieten en cacao.
Ik heb nog een paar tips! Combineer yoghurt met kiwi, appel en spinazie voor een frisse smoothie. Of melk, banaan, avocado, spinazie en amandelen voor als je écht trek hebt. Meng in gelijke delen ananas, mango en kokoswater voor een zomers gevoel. En deze combinatie vind ik zelf persoonlijk heerlijk: yoghurt, sinaasappelsap, banaan en blauwe bessen.

10. Groenten met een dipje
Rauwe groenten kunnen altijd. Om het eten van rauwe groenten wat aantrekkelijker te maken, kun je dipjes maken voor erbij. Ik heb een aantal ideeën:

  • Wortel of radijs met hummus
  • Paprika, komkommer of tomaat met een knoflooksausje (Meng 4 el yoghurt met een halve eetlepel mayonaise en 1 geperst knoflookteentje.)
  • Bleekselderij of gekookte sperzieboontjes met een kerrie-notendipje (Gebruik 60 gram cashewnoten en laat deze een nachtje weken in water. Giet de dag erna het water af. Maal de noten fijn en voeg 2 eetlepels olijfolie toe en 2 eetlepels Griekse yoghurt. Voeg ook 2 eetlepels kerrie en een snufje paprikapoeder toe. Maal het geheel tot een gladde substantie.)

Bonus: Ham- of kipfiletrolletjes met roomkaas
Van een lieve vriendin kreeg ik nog deze suggestie. Rol plakjes ham of kipfilet op met daarin een schepje roomkaas. Lekker!

Heb je nog andere ideeën voor makkelijke, voedzame tussendoortjes? Dan zou ik het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Ik ben zelf altijd op zoek naar inspiratie!

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *