What consumes your mind, controls your life

Vliegers - Happy Mood Happy Food

In mijn eerste artikel schreef ik al dat ik een aantal jaren geleden meer dan 100 kilo woog. Als ik foto’s uit die periode terug kijk, dan schrik ik meestal van mezelf. Niet alleen vanwege het teveel aan gewicht, en ook niet omdat ik overduidelijk niet zo goed wist hoe ik mezelf het beste kon kleden om die extra kilo’s wat minder aanwezig te laten zijn, en zelfs niet omdat ik op dat moment geen idee had van hoe ongezond ik bezig was. Nee, ik schrik vooral van mijn ongelukkige uitstraling.

Niet happy met mezelf

100+ kilo

Wanneer ik mezelf op die foto’s in de ogen kijk, dan komt meteen het gevoel van toen weer naar boven.

Ik was niet blij met mezelf. Niet gelukkig. Ik voelde me dik. Ik voelde me lelijk. Ik voelde me oprecht minder dan anderen. Ik walgde van mezelf. Ik kon me niet voorstellen dat er mensen waren die iets aan mij hadden, of die iets leuk vonden aan mij, of mooi.

Wanneer ik complimentjes kreeg, dan was ik ervan overtuigd dat het niet gemeend was. Men probeerde me vast op te vrolijken, of men had iets nodig van me. Dat was wat ik dacht. En wanneer ik kritiek kreeg op iets, dan dacht ik: zie je wel, ik doe alles verkeerd. Niemand heeft iets aan mij. Op deze manier creëerde ik mijn eigen waarheid. En omdat ik geloofde in deze gecreëerde waarheid ging ik er ook naar leven. Ik dacht: hoe kunnen mensen mij nou een vriendin noemen? Ik ben alleen maar met mezelf bezig. Als ik werd uitgenodigd voor een etentje, dan ging ik liever niet, want ik wilde niemand tot last zijn. Wanneer er een feestje was, dan ging ik niet mee. Want hoe kon ik nu blij gaan staan dansen, terwijl ik helemaal niet gelukkig was?

Niet happy met mezelf

Niet gelukkig met mezelf

Ik was in een vicieuze cirkel beland en mijn eigen gedachten hielden mijn ongelukkige gevoel in stand. Door negatief te denken, voelde ik me nog slechter over mezelf. Doordat ik me steeds slechter voelde, stelde ik me nog passiever op. Ik ging feestjes en andere ‘blije’ situaties mijden, waardoor ik me nog eenzamer voelde. Doordat ik me erg alleen voelde, werd ik nog ongelukkiger.

Ondertussen ken ik mezelf een stuk beter: één negatieve gedachte kan voor een hoop somberheid zorgen als ik niet gauw de negatieve spiraal doorbreek. En gelukkig – want ik wil graag positief eindigen – werkt het andersom ook zo! Een positieve gedachte kan ook zorgen voor een positieve spiraal. Een voorbeeld: als ik net lekker gesport heb, dan voel ik me goed over mezelf en zal ik niet snel een zak chips pakken. Omdat ik me goed voel, wil ik ook goed voor mezelf zorgen, dus ga ik voor iets voedzaams. Doordat ik gezond eet, zit ik lekkerder in mijn vel en heb ik meer energie. En omdat ik meer energie heb, ben ik sneller geneigd om bijvoorbeeld een vervelend klusje af te ronden. Als ik dat gedaan heb, voel ik me weer beter. Kortom:

WHAT CONSUMES YOUR MIND, CONTROLS YOUR LIFE

Je eigen gedachten kunnen voor of tegen je werken. Je gedachten kunnen erg bepalend zijn voor hoe je je voelt, dus het is de kunst om zoveel mogelijk het positieve te denken in situaties. Hoe je dit kunt trainen, vertel ik je in een volgend artikel.

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

4 gedachten over “What consumes your mind, controls your life

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *