Ik ben ook maar een mens

Lieve lezers,

Ik sta 100% achter de dingen die ik hier schrijf, en zal altijd eerlijk zijn. Na mijn blog over positief denken heb ik een klein notitieboekje gekocht en ben ik aan het einde van elke dag een paar geluksmomentjes gaan opschrijven. Ik heb dit al eens eerder een tijd gedaan en heb toen gemerkt dat het me oprecht een goed gevoel gaf. Door de focus te leggen op de mooie momenten verschuiven de lastige dingen meer naar de achtergrond.

Het opschrijven van alle fijne dingen die ik meegemaakt heb gaat me goed af. Het zijn veelal kleine dingen, die ik waarschijnlijk minder opmerk als ik er niet bewust mee bezig ben. Ik heb het bijvoorbeeld over:
• Het ‘gezonde’ gevoel als ik mijn lichaam trakteer op een salade met veel verschillende soorten groente;
• Een compliment;
• Een lief kaartje van een goede vriendin;
• Het fijne gevoel na een fietstochtje van 10 kilometer naar mijn werk door de kou. Ik voel me opgewarmd en mijn hoofd is leeg;
• Lachen om een flauwe grap;
• Een taak afronden die al te lang op mijn to do lijstje stond.

Ja, ik maak heel veel fijne dingen mee. Ik ben me daar heel bewust van. Het zijn kleine geluksmomenten en ze zijn er elke dag. Maar op dit moment krijg ik geen overall positief gevoel van mijn lijstjes. Ik zit niet lekker in mijn vel en alleen het moment ’s avonds met mijn notitieboekje is niet voldoende om me écht beter te doen voelen. Ik haal niet genoeg energie uit de kleine fijne momenten in mijn leven om een aantal grote issues, die binnen ons gezin spelen, wat meer los te kunnen laten.

Sterker nog, ik ben gestrest, mijn hoofd maakt overuren, ik voel me onrustig, slaap slecht en heb bijna elke dag eetbuien. Ja, dit is de negatieve cirkel waar ik eerder over schreef. Ik ben er (te) veel mee bezig. “Hoe kom ik uit deze cirkel?” “Waarom doorbreek ik het niet ‘gewoon’?” “Als ik het maar niet zo ver laat komen als eerder…” “Wat kan ik doen om me beter te voelen?” “Misschien moet ik gaan mediteren.” “Als ik geen snoep in huis haal, dan zijn die eetbuien ook snel voorbij.” “Nee hoor, ik weet dat dat niet waar is.” “Wat ben ik eigenlijk een zwakkeling dat ik me elke keer weer laat gaan.” Het lijkt erop dat ik zo bezig ben met uit de cirkel komen, dat ik er juíst in blijf hangen. Wat ik nu doe, heeft alles te maken met de titel van een vorige blog: What consumes your mind, controls your life. Ik zie hoe het werkt, maar het lukt me niet om ermee te stoppen.

Een lieve kennis van me vroeg me onlangs hoe het ging met mijn blog. Ik vertelde haar dat ik op dit moment niet schrijf, omdat ik me niet kan houden aan mijn eigen adviezen en dat niet fair voelt tegenover jullie. Zij adviseerde me om juist hierover te schrijven, om jullie te laten zien dat ik uiteindelijk ook maar een mens ben. Dat, ook al weet je hoe het ‘moet’, het niet altijd vanzelf gaat. Dat dingen soms makkelijker lijken dan dat ze zijn. Dus bij dezen, want ik ben ook maar een mens inderdaad.

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

2 gedachten over “Ik ben ook maar een mens

 1. Hoe gaat het nu met je? Ik vraag dit omdat ik hoop dat het beter gaat!! Maar ook omdat ik me nu precies zo voel als jij! Ik ben ook 30 kilo kwijt en ik ben ook niet happy, ik eet weer raar, voel me ongelukkig etc…. Hoe kom ik hier uit? Ik wil niet weer dik worden…..

  • Hoi Michele,
   Wat lief dat je het vraagt! En wat vervelend dat je je ongelukkig voelt. Lastig hè…
   Ik denk dat ik zelf inmiddels goed weet ‘hoe het werkt’. Ik begrijp de theorie goed, en als ik me goed voel, dan is het ook makkelijk om me goed te blijven voelen. Maar ik heb ook wel eens een dipje, zoals toen ik dit artikel schreef. We hebben als gezin een lastige tijd gehad, en eigenlijk nog steeds. Ik ben erg bezig ervoor te zorgen niet in een negatieve cirkel te belanden. Dat gaat het makkelijkst door dingen te blijven doen die goed zijn voor mezelf: gezond eten, lekker hardlopen, een boek lezen, lekker in bad gaan, etc. Ik merk dat als ik fijne dingen doe op een bepaald gebied, dat het ook op andere gebieden beter gaat. Als gezond eten niet lukt, dan ga ik iets anders doen waardoor ik me beter voel. Uiteindelijk lukt het dan vaak ook weer beter om gezonder te eten. En soms ook niet, maar daar probeer ik niet teveel mee bezig te zijn dan. Ik ben gewoon niet perfect, en dat hoeft ook niet.
   Ik vind het superknap dat je 30 kilo kwijt bent en voel de angst om weer aan te komen. Misschien moet je de focus verleggen naar dingen waar je je beter door gaat voelen. Maak tijd voor jezelf en je hobby’s. Of ga wel lekker, maar dan heel bewust. Als ik bewust eet en écht geniet van eten, dan heb ik niet veel nodig.
   Hopelijk heb je hier iets aan. Ik kan alleen vertellen wat voor mij werkt, en ik hoop dat dat voor jou ook werkt! Zet ‘m op!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *