Geloof in jezelf

Top of the world - Happy Mood Happy Food

We worden allemaal perfect en onbevooroordeeld geboren. Baby’s eten wat ze nodig hebben, en meer niet. Baby’s doen wat nodig is om te groeien en te ontwikkelen. Als baby’s ergens hulp bij nodig hebben, dan laten ze dat weten. Zonder schaamte. Baby’s zijn nieuwsgierig naar hun eigen lichaam. Baby’s laten hun emoties de vrije loop gaan. Ongeacht waar ze zijn of wie er bij hun is. Baby’s zijn zichzelf. Altijd en overal. We worden allemaal perfect geboren. Ik ook. En jij ook.

Standaard

Gedurende de jaren daarna verandert dit. Je leert wat wel en niet mag. Je leert wat wel en niet normaal is. Je leert wat wel en niet hoort. Je leert hoe je met bepaalde situaties om dient te gaan. De mensen dichtbij je spelen hierbij een bepalende rol. Hun uitgangspunten worden al snel jouw uitgangspunten. Hun normen en waarden worden jouw normen en waarden. Hun standaard wordt jouw standaard.

Je eigen standaard

Totdat je op een gegeven moment ontdekt dat iedereen anders is, en dat verschillende mensen over het algemeen ook verschillende standaarden hebben. Bij de meesten van ons volgt er dan een tijd waarin je je gaat afzetten tegen je ouders, of wie je dan ook opgevoed heeft. En daarna bepaal je zelf wat wel en niet mag, en wat wel of niet normaal is. Je creëert je eigen standaard.

Onbewuste overtuigingen

Ik volg tegenwoordig mijn eigen pad, maar toch merk ik dat er overtuigingen zijn – van lang, lang geleden – die nog steeds in mijn achterhoofd ronddwalen. En af en toe heb ik daar last van. Bij mij heeft dat vooral te maken met eigenwaarde en zelfwaardering. Ik heb mezelf heel lang ondergewaardeerd en ik heb altijd weinig zelfrespect gehad. Ik vond mezelf niet belangrijk. Niet belangrijk genoeg. En – ondanks dat ik nu heel goed weet dat ik zeker wel de moeite waard ben – voel ik dat niet altijd zo.

 
De denker - Happy Mood Happy Food
 

Niet zo belangrijk

En dát gevoel, dat is er omdat ik jarenlang tegen mezelf gezegd heb ik dat ik niet zo belangrijk was. Niet hardop, maar door bijvoorbeeld mijn mening in te slikken. Of door niet voor mezelf op te komen als er grapjes over mij of mijn gewicht gemaakt werden. Door mijn gevoelens opzij te zetten, omdat andere dingen belangrijker leken. Door maar te doen wat er van me verwacht werd in plaats van te doen wat ik zelf wilde.

Wel belangrijk

Gelukkig weet ik nu beter. Ik weet dat ik net zo belangrijk ben als ieder ander. Ik geloof in mezelf. En dat zeg ik elke dag tegen mezelf. Net zolang totdat ik dat ook ga voelen. Uiteindelijk is wat je gelooft niets meer dan een gedachte, die je steeds weer opnieuw denkt. Als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat jij niet zo belangrijk bent, wordt dat jouw waarheid en zul je daar ook naar gaan handelen. Maar als je tegen jezelf blijft zeggen dat jij wél belangrijk bent, dan is dat wat je gaat geloven en waar je naar zult gaan handelen. En beide kanten uit kun je heel gemakkelijk in een cirkel terecht komen. Van zelfvertrouwen naar zelfrespect naar meer energie naar meer geluk. Of andersom. Gun jezelf een positieve spiraal. Gun jezelf een positief leven. Een gelukkig leven.

Waarom het niet lukt

Overtuigingen zijn soms lastig om op te sporen. Als jij je helemaal oké voelt met de dingen die je doet en de dingen die je zegt, dan denk ik dat er geen belemmerende overtuigingen rondzwerven tussen je gedachten. Maar als jij je anders gedraagt dan je zou willen, dan is dat een signaal dat er ergens een blokkade zit. Als je bijvoorbeeld graag wilt afvallen en je weet wat je daarvoor moet doen, waarom lukt het je dan niet? Als je écht graag gezonder wilt leven en je zegt dat je daar alles voor over hebt, waarom krijg je het dan niet voor elkaar?

Zorg dat het lukt

Als jij je aangesproken voelt, dan hoop ik dat ik je wat wakker geschud heb. Dat ik je aan het denken gezet heb. Dat je je gaat beseffen dat jij de regie kunt nemen over jouw leven. Maar dat je dan wel eerst in jezelf moet gaan geloven. Écht in jezelf moet gaan geloven. Door tegen jezelf te zeggen dat je de moeite waard bent. Door tegen jezelf te zeggen dat jij de allerbelangrijkste persoon bent in jouw leven. Door tegen jezelf te zeggen dat jij altijd de allerbelangrijkste persoon blijft in jouw leven. En door deze dingen tegen jezelf te blijven zeggen. Net zolang totdat je het echt oprecht gelooft. En ik beloof je dat je dan een gelukkiger mens zult zijn. En dat een gezond eetpatroon dan bijna als vanzelf volgt.

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

2 gedachten over “Geloof in jezelf

 1. Weten…denken….voelen….diep beseffen. .. Dat is voor mij nog niet allemaal op hetzelfde niveau.
  Ik weet dat je gelijk hebt, maar ik voel het nog niet altijd.
  Ik ben niet opgevoed met complimenten… Wel heel liefdevol, mijn ouders houden van me en staan echt wel voor me klaar. Maar alles kan altijd beter. We zijn net verhuisd naar een klus-huis. En elk bezoekje weer komt er geen compliment, maar wel een opmerking over iets dat nog niet af is..nog niet goed Is.
  Ik heb de laatste tijd geleerd om dit te zien…om te zien wat mijn opvoeding met me heeft gedaan….om nr bewust te zijn dat ik daarom moeite heb om tevreden te zijn en in het nu te leven….
  Ik weet dat ik wel trots ben op ons…en toch raken opmerkingen van mijn ouders me heel erg. Ik mis dat compliment. En ik weet dat ik dat geluk niet uit dat compliment hoef te halen en prima bij mezelf kan zoeken.
  Maar toch…Het lukt nog niet altijd! Weten, denken, voelen en beseffen….Daar zit het verschil nog!
  Dankbaar ben ik voor mijn vriend die me dan steunt, me een knuffel geeft. En voor jouw artikelen die me hiervan bewust maken!
  Dus dankjewel…Ook al ken ik je eigenlijk niet…maar toch ook een beetje wel….je schrijft voor mij enorm inspirerend!
  Ik wil mezelf te tijd gunnen om te leren voelen en beseffen dat ik heel tevreden ben en veel heb om dankbaar voor te zijn. Dus dat ga ik mezelf elke dag vertellen….totdat ik het voel en besef. Ja…dat ga ik doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *