Slechte dag gehad?

- Happy Mood Happy Food

Heb jij wel eens een slechte dag? Bijvoorbeeld als je gekwetst bent door een goede vriend of vriendin, en dit nog niet uitgepraat is. Of misschien heb je een beoordelingsgesprek gehad op je werk wat tegenviel. Of je wasmachine is plotseling stuk gegaan. Of je bent afgewezen voor een functie die je wel zag zitten.

En hoe voel je je, net na het slechte nieuws? Ben je boos? Misschien gefrustreerd? Of verdrietig? Voel je allerlei verschillende emoties door elkaar? Sta deze gevoelens vooral toe. Emoties zijn signalen uit je lichaam die een bevestiging nodig hebben.

En hoe voel je je, later op de dag? Blijf je boos, gefrustreerd en verdrietig? Dat is jammer, en lost niks op. Denk er maar eens over na wie er het meeste last van heeft als jij in de emotie blijft hangen. Juist. Jijzelf. Laatst leerde ik tijdens een interessante training het volgende: Boos zijn is een emotie. Boos blijven is een keuze. Voor mij was dit een enorme eye opener, en daarom deel ik deze uitspraak graag met je.

Verdriet
 
Soms heb je alle reden om boos te zijn of verdrietig of wat dan ook. Sterker nog, zelfs als er geen specifieke reden is kun je af en toe emoties voelen! We maken allemaal van alles mee, en niet alles is positief of verloopt soepel. Er zijn verschillende manieren om met narigheid om te gaan: je kunt je emotioneel voelen en emotioneel blijven en tegen jezelf zeggen dat je emotioneel bent en dat je daardoor geen energie hebt voor andere dingen, maar je kunt ook emotioneel zijn en daarna de draad weer oppakken en kijken naar oplossingen of focussen op wat je wel hebt. Ga je voor de eerste methode, dan maak je kans om in een negatieve spiraal terecht te komen. Kies je er echter voor om niet te blijven hangen in wat gebeurd is, maar te focussen op de positieve dingen die er zeker ook zijn, dan voel je je gegarandeerd snel weer een stuk beter.

Toen ik eind 2014 van de ene op de andere dag mijn baan kwijt raakte, was ik heel boos en heel verdrietig. Daar ben ik behoorlijk lang in blijven hangen, en achteraf gezien vind ik dat heel zonde. Ik had die energie ook kunnen steken in de plotselinge extra tijd met mijn zoontje, of ik had de situatie kunnen zien als een mooi moment om mijn wensen wat betreft werken eens te evalueren. Een volgende keer zal ik zeker anders reageren op een dergelijke situatie, en ik hoop dat jij dat ook zult doen.

Even terug naar mijn eerste vraag, of je wel eens een slechte dag gehad hebt. Ik hoop eigenlijk dat je het nooit zo ver laat komen dat één bepaalde situatie ervoor zorgt dat je de rest van de dag geen oog meer hebt voor de dingen die er ook zijn. Maar we zijn allemaal mensen, dus wees vooral lief voor jezelf. Neem aan het einde van de dag een heerlijke warme douche met je favoriete douchegel. Was je haren zorgvuldig, en zeep jezelf eens in met wat meer aandacht. Doe een schone pyjama aan daarna, zodat je helemaal fris bent. Zet een grote mok met je favoriete thee en kies er wat lekkers bij. Neem een momentje voor jezelf, en zet eens een paar fijne dingen op een rijtje: wat gaat er goed?; waar ben je blij mee?; waar ben je trots op? En voel dan dat je de moeite waard bent om goed voor jezelf te zorgen. Kruip daarna met een goed gevoel onder de dekens en kijk een aflevering van je lievelingsserie, lees een goed boek of ga een uurtje eerder slapen. Het zal je goed doen. En je bent het waard. Echt.

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

2 gedachten over “Slechte dag gehad?

 1. Heel mooi geschreven lieve Annemarie,
  En ook erg leuk natuurlijk om terug te lezen dat je iets aan de training hebt gehad 😉 en dat je het ook meeneemt in het dagelijks leven. Fijn om elkaar zo te kunnen inspireren. En het recept ga ik ook uitproberen 😉
  X

  • Dankjewel voor je mooie compliment!
   Ik vind de training echt geweldig! Heel leerzaam en inspirerend, dus bedankt nogmaals dat je mij daarvoor hebt gevraagd 🙂
   Ben benieuwd wat je van het recept vindt! Lekker en makkelijk is het, ideaal.
   X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *