Lief zijn voor jezelf versus eetbuien (3)

Relaxen met jezelf - Happy Mood Happy Food

Hoe ga jij met jezelf om? Behandel je jezelf op dezelfde manier als waarop je een vriendin behandelt? Of ben je erg kritisch en streng? Ben je wel eens boos op jezelf, bijvoorbeeld als je een eetbui gehad hebt? En zeg je dan lelijke dingen tegen jezelf? Waarom eigenlijk?

Zelf ben ik altijd enorm kritisch richting mezelf. En streng. Ik ben een echte control freak. En ook nog behoorlijk perfectionistisch. De lat ligt altijd hoog. Ik ben een moeder, partner, vriendin, zus, collega, dochter, schoondochter en nog veel meer. Er moet van alles gedaan worden. Elke dag moet er eten op tafel staan. En het liefst natuurlijk gezond, en gevarieerd. De was moet gedaan worden. Verjaardagskaarten moeten geschreven en verstuurd worden. De financiën moeten op orde zijn. Op mijn werk moet er van alles. Ik vind het allemaal belangrijk. Zo belangrijk dat ik zelfs denk dat het allemaal moet. Ik doe het bovendien graag allemaal zelf, want ik ben een control freak. En alles moet perfect volgens mijn normen zijn, want ik ben een perfectionist.

Eigenlijk is het niet gek dat ik af en toe de controle verlies. Het is een averechts effect van constant de controle willen houden. En als dat misgaat, want dat gebeurt zo af en toe, dan leidt dat vaak tot een eetbui. En achteraf ben ik boos op mezelf, en vind ik mezelf een slapjanus. Ik voel me schuldig en rot, en zwak omdat ik me zo heb laten gaan. Honderden gedachten vliegen door mijn hoofd: Waarom heb ik me zo laten gaan? Ik wil juist zo graag gezond leven. Maar jeetje, Annemarie, dat lukt je op deze manier niet. Elke keer houd je het even vol en dan krijg je weer een eetbui. Zo word je nooit gezond en slank en fit.

Zo ging dat bij mij. Ging inderdaad, want ondertussen is er gelukkig een hoop veranderd. Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat het erg belangrijk is om lief te zijn voor jezelf. Waarom? Omdat jij de enige bent die er altijd voor jou is. Natuurlijk ben je belangrijk als ouder, als partner, als kind, als vriend of vriendin en als al die andere personen, maar de meeste tijd in je leven breng je door met jezelf. You are always with yourself so you might as well enjoy the company. Juist, maak het fijn en gezellig met jezelf.

Kritisch zijn is niet per definitie een slechte eigenschap. Echter, constant kritisch zijn op jezelf en op een negatieve manier tegen jezelf praten, daar word je absoluut niet beter van. Wees lief voor jezelf, als het een keer niet lukt om op tijd of gezond te koken. Wees lief voor jezelf, als je niet toegekomen bent aan de was. Wees lief voor jezelf, als je een verjaardag vergeten bent. Wees lief voor jezelf, als je eens te laat bent met het betalen van een rekening. En wees lief voor jezelf, als je een eetbui gehad hebt. Wees lief voor jezelf. Jij bent ook maar een mens.

Je zult merken dat als je de lat wat lager legt en de controle af en toe wat meer los durft te laten, dat dat ademruimte geeft (en dat er bovendien niets ernstigs zal gebeuren daardoor). En je zult merken dat als je op een positievere manier tegen jezelf praat, dat dat energie geeft en dat dat je gelukkiger maakt. Blijf lief tegen jezelf, in alles wat je doet. En je zult merken dat alle kleine stapjes die je maakt in dit proces ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel zit en dat je een positiever mens wordt. En je zult merken dat de eetbuien minder worden of zelfs helemaal overgaan. Echt.

Praat jij op een liefdevolle manier tegen jezelf? En beschouw jij jezelf als de belangrijkste persoon in je leven?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

6 gedachten over “Lief zijn voor jezelf versus eetbuien (3)

 1. Pfff…op dit moment loop ik al 2 weken rond met krukken. En zweepslag heeft ervoor gezorgd dat ik gewoon niet op mijn been kan staan. En dan kom ik mezelf als control freak echt tegen! Mijn vriend zei van de week: wat is er? Je mag jezelf gunnen dat je uitrust op d’r bank.
  Maar mijn hoofd zegt: niet het MAG, maar het is nu eenmaal zo. Daar hebben we samen even over zitten praten. Ik vind het zo moeilijk om zelfs nu eraan toe te geven om de lat lager te leggen. En dan heb ik de liefste vriend die me naar mijn werk brengt en me ophaalt, die boodschappen doet, die me overal mee helpt. Zoals hij zegt: gewoon, omdat ie van me houdt. Maar pffff…..Ik wil gewoon alles zelf doen!

  Ik hoop dat ik, net als jij, daar veel beter in word. Want ja…dat verdien ik wel 🙂

  • Ooooh wat rot!! Ik kan me zo goed voorstellen dat je jezelf dan constant tegenkomt! Ik hoop ook dat je leert om liever voor jezelf te zijn. Heel goed dat je er al zo mee bezig bent; dan kom je er vanzelf wel! Probeer jezelf anders eens te challengen: wat heeft het voor zin om niet lief voor jezelf te zijn? Je hebt er alleen jezelf mee 😉 Kun je de frustratie misschien omdraaien? Ik begrijp dat het absoluut vervelend en onhandig is dat je niet kan staan, maar dat maakt misschien dat je de tijd kunt nemen om wat meer films of series te kijken of om een boek te lezen. Probeer je lekker te laten verzorgen. Er is straks nog tijd genoeg voor alles wat ‘moet’ 😉 Veel succes, hopelijk voel je je gauw beter! X

   • Lief, dankjewel!
    Die challenge met mezelf ga ik maar eens aan! Waarom zou ik mezelf in mijn hoofd blijven frustreren? Uiteindelijk komt het wel goed en heb ik vast weer nieuwe energie om de dingen die ik nu graag had gedaan, dan ik alle rust en op tijd alsnog te doen. En zo niet, dan krijg ik vast hulp uit mijn omgeving. Dus waarom er nu zo mee bezig blijven? Dan inderdaad maar genieten van wat meer rust, films en wat administratief werk. Hmmm….dit ga ik proberen! DANKJEWELLLL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *