Eetbuien versus zelfrespect (4)

Beeld dikke vrouw - Happy Mood Happy Food

Wanneer je teveel eet omdat je niet lekker in je vel zit, dan ligt het antwoord niet in wat en hoeveel je eet. Een dieet is niet de oplossing. Het is veel zinvoller om te kijken naar hoe het komt dat je je niet zo goed voelt. Probeer uit te zoeken wat er achter de eetbuien zit, en vraag je eens af of het misschien een goed idee is om dáár mee aan de slag te gaan. Door naar jezelf te luisteren en jezelf te geven waar je behoefte aan hebt. Dat is zelfrespect.

De persoon achter de eetbuien

Durf te kijken naar wie er achter de eetbuien zit. Deze persoon wil je iets vertellen. Deze persoon wil graag gehoord worden. Deze persoon zit ergens mee. En door te gaan eten zal je ware ik nog meer naar de achtergrond verdwijnen. Zou je het aandurven om een volgende keer als je de drang voelt om te gaan eten – en niet omdat je trek hebt – daar niet aan toe te geven? En dan maar te zien wat er gebeurt? Als je dat niet durft, waar ben je dan bang voor?
Weet je, vaak zit er onzekerheid of angst achter eetbuien. Je probeert iets als het ware weg te eten. Misschien ben je onzeker in je werk. Of je twijfelt over je relatie. Wellicht zijn er spanningen in je familie en heb je daar last van, maar durf je er niks van te zeggen. En misschien heb je wel een goede baan en een fijne relatie, maar vraag je je steeds meer af of je niet meer uit het leven wilt halen. Of je bent het ergens niet mee eens, maar dit houd je voor je, omdat je bang bent voor wat jouw mening teweeg zal brengen. En weet je, dat zijn ook de moeilijke dingen in het leven. Maar ze worden niet makkelijker op het moment dat je gaat eten. Weet je, ik durfde jarenlang op geen enkele manier mijn mening te laten horen. Ik wilde niet nog meer stuk maken in onze gezinssituatie. Maar elke keer dat ik mijn mening inslikte, daalde mijn zelfrespect. En ik denk dat dat zelfrespect de sleutel is tot een gezond eetpatroon.

Zelfrespect

Misschien wel de grootste les die ik ooit geleerd heb is dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. En niet alleen jij. Dit geldt voor iedereen. Lang heb ik gedacht dat als ik mijn best maar genoeg deed, dat iedereen in ons gezin gelukkig kon worden. Maar nee, zo werkt het niet. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geluk. Dus op het moment dat jij kiest voor je eigen geluk door bijvoorbeeld je relatie te beëindigen of door – ik noem maar wat – een jaar lang alles en iedereen achter je te laten om een wereldreis te maken, dan maakt dat anderen wellicht niet direct gelukkig. Maar wat voor jou en mij geldt, geldt voor iedereen. Het is naar te weten dat andere mensen zich vervelend zullen voelen door de keuzes die jij maakt voor jouw eigen geluk, maar ook deze mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen geluk. Laat andermans geluk niet tussen jou en je dromen staan.
Wil je je gelukkig voelen en wil je geen eetbuien meer, maar een gezond eetritme waarbij je oprecht kunt genieten van eten zonder schuldgevoelens? Stel jezelf dan eens de volgende vragen: Wat zit er achter jouw eetbuien? Ben je oprecht gelukkig? Is dit het leven wat je wilt leiden? Of wil je eigenlijk meer? Behandel jezelf met respect, en geef jezelf wat je nodig hebt. Luister naar jezelf. Naar je gevoel.

Vrouw met ballon - Happy Mood Happy Food
 

Geluk

Ik denk oprecht dat er geen andere manier is om van je eetbuien af te komen dan door te gaan onderzoeken wat erachter zit. Wanneer je jezelf hebt aangeleerd om je emoties weg te stoppen door middel van eten, dan zit de oplossing in het luisteren naar je emoties. Als je gaat eten omdat je niet lekker in je vel zit, dan zou je eens kunnen kijken naar hoe je wel weer lekker in je vel komt te zitten. Uiteindelijk heeft dat allemaal met zelfrespect te maken. Gun jij jezelf wat je nodig hebt? Durf jij jezelf te geven waar je behoefte aan hebt – ongeacht wat anderen daarvan vinden? Durf je jouw leven zo in te richten dat het jou gelukkig maakt? Ik hoop het. Ik hoop het echt. Ik hoop dat je in de spiegel durft te kijken om te zien welke keuzes jij dient te maken om gelukkig te zijn. En dan bedoel ik écht gelukkig. En dan hoop ik dat je ervoor gaat. Niet eens zozeer omdat je dan de eetbuien los kan laten, maar meer omdat er dan een wereld voor je open zal gaan. Probeer het eens. Echt.

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

4 gedachten over “Eetbuien versus zelfrespect (4)

 1. Ja, er mogen wel 4 kilo af. Ja, ik had de afgelopen periode wel stress. Eigenlijk is dat nu voorbij. Ja, ik zit best lekker in m’n vel, ook met die paar kilo te veel. De drive om minder te snoepen kan ik even niet vinden. Alles is zo lekker en ik voel me eigenlijk prima. Meestal dan… Met een te strakke broek baal ik wel. Niet van m’n figuur… Nee, alleen dat die broek niet meer lekker zit
  Tjonge…. Je artikel zet me zeker aan het denken, maar ik ben er nog niet uit!
  Hmmmm….Ik denk bij het snoepen gewoon: ach, wat maakt het uit, het is toch lekker.
  Was er maar gezond snoep…. Gezonde chocolade pepernoten….! 😉
  Eaerst gaan slapen en morgen lees ik je artikel nog eens.. Wie weet kan ik m’n blinde vlek dan vinden! Dankjewel weer voor het laten nadenken!

  • Dankjewel voor je reactie!! En als jij lekker wilt snoepen, dan is daar toch niks mis mee? Maar als je er wel van baalt dat je broek wat te strak zit, ja, dan is het misschien goed om eens na te denken hoe je het snoepen wat kunt verminderen. Ben benieuwd of je er verder over nagedacht hebt. Succes ermee in elk geval 🙂

   • Vandaag moest ik er onderweg naar huis, op de fiets, waarbij ik altijd langs de Mc Donalds kom, weer aan denken.
    Gezond willen zijn en iets slanker of genieten van snoep…dat zijn de keuzes die ik kan maken, maar met hele andere gevolgen. En allebei…dat wordt ‘m niet!

    Dus op de fiets naar huis dacht ik: ik moet straks echt even terug naar dat artikel en mijn eigen gedachten erover! Ik vind het interessant aan mezelf dat ik aan de ene kant gezond kan leven…Dan de afgelopen wat ben bijgekomen door stress en verhuizing…maar toch ook heel tevreden kan zijn met mezelf.

    Ik ga proberen om, zoals Marloes van OptimaVita dat ook altijd zegt., een paar heel bewuste genirtmomentjes te hebben in de week, zodat ik de rest van de tijd ook kan genieten van het gezond leven.

    Mooi hoe jij mij aan het denken zet! Dankjewel daarvoor.

    • Wat lief dat je dit met me deelt. En heel graag gedaan! Ik vind het heel bijzonder dat ik andere mensen aan het denken kan zetten met mijn woorden. Bewust genieten kan heel erg goed helpen! Heb je al iets bedacht waar je je op kunt gaan verheugen? Geniet er maar lekker van, en een fijn weekend!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *