Doelen stellen en behalen

Springen - Happy Mood Happy Food

We hebben allemaal wel eens goede voornemens of doelen in het leven. Aan het begin van het jaar nemen we ons voor om nu echt te gaan afvallen, meer te sporten, te stoppen met roken of om meer te gaan genieten. En als we een gezellig weekend hebben met (te) veel eten en drinken, dan gaat het vanaf de maandag erna écht anders. Wanneer de zomer zich aankondigt, dan willen we graag zo snel mogelijk strak in ons vel zitten. Vol goede moed beginnen we aan zo’n project, maar vaak worden doelen niet behaald. Hoe komt dat toch? Wat doen we verkeerd?

In de zakenwereld maakt men gebruik van de SMART-methode. Doelen moeten specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn. Als doelstellingen volgens deze methode geformuleerd worden, dan is er een grote kans van slagen, want er is goed nagedacht over wat er precies bereikt moet worden, of dit haalbaar is en binnen welk tijdvak. Een doel wordt op deze manier heel concreet gemaakt.

Een deel van de SMART-methode kunnen we ook gebruiken bij het opstellen van persoonlijke doelstellingen. ‘Ik wil afvallen’ bijvoorbeeld – ik hoor het vaak om me heen – is te weinig concreet. Als je wilt afvallen, stel jezelf dan de vraag hoe je dit wilt doen, hoeveel kilo je precies wilt kwijt raken en binnen welke tijd, en of dit haalbaar is. Zorg dat je afvalplan SMART geformuleerd en overzichtelijk is. Een voorbeeld: ‘Ik wil afvallen door te gaan sporten en minder te eten’ is nog steeds niet concreet genoeg. Wat ga je precies doen: welke sport? Hoe vaak? Op welke dagen en tijdstippen? Hoeveel minder ga je eten? Maak je al je porties kleiner of begin je met de avondmaaltijd? Wil je minder snoepen? En hoeveel is minder? Probeer het zo te formuleren dat het helemaal duidelijk is voor jezelf. Op die manier kun je je er ook aan kan houden. ‘Ik wil afvallen door de komende maand 3 keer in de week een uur te gaan hardlopen en geen alcohol meer te drinken’ is meetbaar, en dus heel duidelijk. Of het realistisch is hangt natuurlijk van je eigen situatie af.


 
Wat verder nog zou kunnen helpen om je doel te behalen is om deze op te delen in kleinere stappen én jezelf te belonen op het moment dat je een doel behaald hebt. In het voorbeeld heb ik dit eigenlijk al gedaan: ik heb afvallen opgesplitst in meer bewegen en minder eten. Minder eten zou nog verder verdeeld kunnen worden in minder of kleinere tussendoortjes, een kleiner bord bij het avondeten, minder alcohol drinken, etc. Hoe kleiner je doel is, des te overzichtelijker en des te groter is de kans op succes. Je zelfvertrouwen zal groeien als je een doel behaald hebt en door jezelf te belonen versterk je het goede gevoel en wordt de kans op succes bij andere of nieuwe doelen groter. Wanneer je op deze manier te werk gaat, kun je jezelf in een positieve spiraal werken.

De afgelopen week heb ik voor mezelf drie doelen opgesteld. De komende maand ga ik mezelf challengen op verschillende gebieden. Ik heb er het volste vertrouwen in dat mij dit gaat lukken, omdat mijn doelen te overzien zijn, concreet, haalbaar en omdat ik er al energie van kreeg toen ik ze voor mezelf opstelde. Over mijn persoonlijke doelen later meer. Ik ben heel benieuwd naar wat jij wilt bereiken en op welke manier. Laat het me weten in de comments. Veel succes en plezier met je plannen. Go for it!

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Een gedachte over “Doelen stellen en behalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *