Van geleidelijk aankomen naar balans in je eetpatroon

Balans - Happy Mood Happy Food

Hoewel gewicht me nooit zoveel uitmaakt, vind ik het wel belangrijk dat ik niet langzaam (of snel) aankom. Ik wil een gezond gewicht, waar best wat in gefluctueerd mag worden, maar geen algemene stijgende lijn in zit. Het afgelopen jaar ben ik toch weer langzaam 5 kilo aangekomen, dus ik heb besloten dat ik weer gezonder moet/wil gaan eten. Maar ik vind het zo moeilijk. Heb je tips?

Een lieve vriendin vroeg me mee te denken met haar, omdat ze heel geleidelijk een aantal kilo’s is aangekomen. Dat extra gewicht wil ze graag weer kwijt, en het liefst natuurlijk ook definitief. Maar hoe doe je dat? Hoe vind je de balans weer terug? Wanneer je in een lekkere flow zit, dan voel je je goed en eet je waarschijnlijk ook prima. Maar als je merkt dat je langzaam aankomt, dan is het een goed idee om eens te kijken naar hoe dat komt, zodat je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Bewustwording
Als ik merk dat mijn kleren weer wat strakker beginnen te zitten of mijn buik me ineens in de weg zit, dan start ik met het bijhouden van een eetdagboekje. Ik schrijf alles – maar dan ook écht alles – op wat ik gedurende een dag eet en drink. Bij mij werkt dit het beste op de ouderwetse manier – met pen en papier – maar tegenwoordig zijn er ook apps waarin je je voeding bij kan houden. Voorbeelden zijn My Fitness Pal en Mijn Eetmeter. Door alleen al zichtbaar te maken voor mezelf wat ik eet en drink ga ik al beter eten, want ik wil die zak chips liever niet in mijn schriftje hebben staan. Een eetdagboekje zorgt voor een heleboel bewustwording. Ik weet weer hoe het werkt en ik weet ook weer wat ik wil.

Stress
Wanneer je in een stressvolle periode zit, dan is het niet gek dat je (even) wat minder bewust bezig bent met je voeding. Of misschien past het gewoonweg beter om af en toe voor de makkelijke weg te kiezen en iets af te halen of te laten bezorgen. Als je middenin een verhuizing zit, dan is het niet raar dat je tussen de middag kiest voor iets simpels en niet voor het maken van een salade, bijvoorbeeld. En wanneer je overspannen thuis zit, dan is het logisch dat je al je energie nodig hebt om jezelf terug te vinden. Gezond eten is dan niet de hoogste prioriteit. Neem jezelf dat vooral niet kwalijk. Als je weer wat minder stress en wat meer energie hebt, kun je de draad weer oppakken. Wanneer je een gezonde basis hebt, dan raak je die niet zomaar kwijt.

Wat gaat er mis?
Probeer eens na te gaan wanneer je ongezonder of meer eet dan je eigenlijk wil. Als je een koekje neemt, gaat dan meteen het hele pak leeg? Of als je ’s ochtends een stukje taart bij de koffie hebt gehad, heb je dan het idee dat je dag ‘verpest’ is en ga je dan helemaal los? Heb je (stiekem) eetbuien? Krijg je aan het einde van de middag trek, omdat je eerder op de dag misschien te weinig (voedzaam) gegeten hebt? Ontzeg je jezelf teveel, waardoor je op een gegeven moment toegeeft aan iets en je niet meer kunt stoppen? Gun je het jezelf nog wel om te genieten van eten?

Streng zijn versus jezelf iets gunnen
Als je in de basis gezond en voedzaam eet, dan mag je jezelf ook absoluut toestaan om af en toe te genieten van iets dat minder gezond is. Streng zijn voor jezelf is niet per se verkeerd, maar laat daar wel iets tegenover staan. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om elke dag minimaal 250 gram groenten te eten. Dat lukt me meestal heel goed, maar als ik ooit ’s avonds tot de conclusie kom dat ik nog lang niet aan de 250 gram zit, dan ben ik streng voor mezelf en pak ik een bakje wortels of tomaten. Daartegenover gun ik het mezelf ook om zonder schuldgevoel een zak chips leeg te eten als ik daar heel veel zin in heb. En als ik uit eten ga, dan kies ik waar ik het meest zin in heb en dat is lang niet altijd gezond. Dat is balans. Alleen maar streng zijn voor jezelf houdt – denk ik – niemand vol, hoe lekker gezond eten ook kan zijn.

Geniet van eten
Dus probeer jezelf toe te staan om op een paar momenten in de week niet te kijken naar of wat je eet gezond en voedzaam is. Kijk dan naar wat je nou écht lekker vindt. Heb je zin in een brownie of een reep chocolade bijvoorbeeld? Neem dat dan. Of denk je al de hele week aan tiramisu? Gun dat jezelf. Een glaasje wijn? Moet kunnen. En geniet er dan ook volop van. Sluit je ogen, proef eens echt wat je eet/drinkt en geniet van elke hap/slok. Als je weet dat je jezelf regelmatig iets lekkers gunt, dan kun je na je geniet-momentje ook weer makkelijker de draad oppakken.

Salade - Happy Mood Happy Food
 
Maak het leuk voor jezelf
Maak je maaltijden aantrekkelijk en probeer eens nieuwe dingen uit. Zorg voor afwisseling. Salades kunnen heel lekker zijn, maar worden saai als je vier keer op rij dezelfde eet. Dat gaat vervelen. Probeer eens iets nieuws. Het geeft energie om nieuwe dingen uit te proberen, en het leidt de aandacht ook even af van de drang naar iets ongezonds. Kijk naar wat je lekker vindt binnen de kaders van wat jij belangrijk vindt als het gaat om jouw eetpatroon. Omdat ik het belangrijk vind dat ik 2 keer per dag fruit eet, gun ik mezelf ook wel eens frambozen of bessen in plaats van de zoveelste appel, bijvoorbeeld. En af en toe koop ik macademianootjes, ook al zijn deze relatief prijzig. Op deze manier houd ik het voor mezelf interessant.

Stap voor stap
En tot slot mijn belangrijkste tip: Wanneer je heel geleidelijk aangekomen bent, verwacht dan niet dat je dezelfde kilo’s in een week weer kwijt bent. Doe het rustig aan. Neem je eetpatroon onder de loep, en verander het stapje voor stapje in een gezondere versie. Pak één ding tegelijk aan, en als dat helemaal goed gaat, ga dan over naar de volgende stap. Mocht het je niet snel genoeg gaan, bedenk dan dat je al veel beter en gezonder eet dan voordat je je eetpatroon onder de loep nam. Wees lief voor jezelf. Het is super dat je gezonder wilt eten; geef jezelf daarvoor elke dag een schouderklopje en zet hem op!

Heb je het ook wel eens meegemaakt dat je gezonde eetritme geleidelijk aan steeds minder gezond werd? Hoe grijp jij hierop in? Ik denk dat veel mensen zich hierin herkennen, dus alle tips zijn welkom!

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

2 gedachten over “Van geleidelijk aankomen naar balans in je eetpatroon

 1. Bedankt voor de tip van een bakje groenten eten wanneer je merkt dat je te weinig groenten heb gegeten die dag.
  Zelf heb ik eerder last van zwart/wit denken zoals jij beschrijft. Wanneer ik bij wijze van spreken een taartje op heb dat ik dan denk ach wat maakt de rest toch uit. Om vervolgens weer gezond te eten op maandag 😉

  • Graag gedaan!
   En wat goed dat je durft toe te geven waar het bij jou wel eens mis gaat. Probeer jezelf te challengen op momenten dat dat gebeurt. Vraag jezelf af of het écht niet uitmaakt wat je eet na een taartje. En wanneer je je antwoord hebt, vraag jezelf dan eens eerlijk of het de moeite waard is om te wachten met gezond eten tot maandag 😉 Succes!!
   PS Wat een leuke blog heb je, succes met jouw ‘dieet’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *