Meer groenten eten

Groenten - Happy Mood Happy Food

Als je wilt afvallen of gezonder wilt eten, dan ligt de focus vaak op wat je niet mag. Hoe meer je bezig bent met alles wat je jezelf verboden hebt, des te meer aantrekkingskracht het heeft. En dat maakt wellicht dat je daar op een gegeven moment zelfs in doorslaat. Dat is voor mij een reden om mezelf dus niet van alles te gaan ontzeggen, maar af en toe bewust te kiezen voor iets wat ik gewoon heel erg lekker vind.

Om te voorkomen dat je doorslaat door jezelf bepaalde voedingsmiddelen te ontzeggen, kun je je aandacht ook richten op alles wat wél past binnen een gezond voedingspatroon. Hier geldt natuurlijk hetzelfde: waar je op focust, dat groeit. Richt je (positieve) aandacht dus bijvoorbeeld op groenten. Groenten bevatten veel voedingsstoffen en leveren bovendien weinig calorieën. Geadviseerd wordt om minimaal 250 gram groenten per dag te eten, en het liefst zo veel mogelijk verschillende soorten.

Een aantal jaren geleden at ik maar weinig groenten. Ik lustte komkommer, sla en champignons en af en toe dwong ik mezelf een tomaat of een wortel te eten. Die 250 gram haalde ik nooit en erg gevarieerd was mijn groenten inname ook niet. Nu zit ik bijna altijd ver boven die 250 gram en ik eet groenten in alle kleuren van de regenboog. Het heeft even geduurd om op dit punt te komen. Dit is een proces geweest waarbij ik heel geleidelijk steeds meer groentjes heb toegevoegd aan mijn gerechten. Mocht jij dit ook willen, gun jezelf dan de tijd en ruimte daarvoor. Je lichaam zal moeten wennen aan de smaken, en je hoofd heeft de tijd nodig om ergens een gewoonte van te maken. Neem kleine stapjes, en dan heb je de grootste kans op succes! En hoe groter het succes, des te groter ook de kans dat je daarna weer een stapje verder gaat richting een gezonder leven.

Groenten kun je op elk moment van de dag eten. Hieronder een paar voorbeelden:
1. Maak een bietenmousse als ontbijt. Ik garandeer je dat dit niet naar bieten smaakt, maar gewoon heel erg lekker is. Als je je dag op deze manier start, dan heb je meteen al 100 gram groenten binnen!
Bietenmousse
2. Wanneer je ’s ochtends wat meer tijd hebt, dan kun je ook een omelet maken. Hier kun je bijvoorbeeld spinazie, champignons of stukjes paprika aan toevoegen.
3. Een smoothie van groenten en fruit is zo gemaakt, en is ook een makkelijke manier om wat extra vitamines binnen te krijgen. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende: 200 ml melk, 1/2 avocado, 1/2 banaan en een handje amandelen.
4. Eet je tussen de middag graag brood, voeg dan eens wat rauwkost toe. Eet bijvoorbeeld een boterham met sla, komkommer en kaas, of een broodje met sla, tomaat en ham. Wat ook lekker is, is een tosti met avocado, spinazie en geitenkaas.
5. Eén boterham minder en in plaats daarvan een kopje soep is natuurlijk ook een optie.
6. Af en toe je broodjes inruilen voor een salade zou ik zeker adviseren. Op deze manier houdt je het leuk voor jezelf, en je zorgt ervoor dat je extra voedingsstoffen binnen krijgt. Probeer om te beginnen deze salade met maar 3 ingrediënten, of deze salade die maar 4 ingrediënten bevat. Beiden kun je een avond van tevoren klaarmaken, zodat je ze gewoon mee kan nemen naar je werk.
7. Wanneer je eens wat langer in de auto of trein zit naar een afspraak, neem dan een bakje wortels, reepjes paprika of tomaatjes mee voor onderweg. En je kunt dat bakje natuurlijk ook gewoon op je bureau zetten.
8. Ik ga ervan uit dat je avondeten al groenten bevat. Iets minder opscheppen, en een kleine salade erbij maakt al dat je meer verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.

Naast deze praktische tips is mijn grootste advies om vooral niet te hard van stapel te lopen. Doe het stapje voor stapje. Neem 1 eetmoment onder de loep en kijk wat je daar wilt veranderen of toevoegen. En doe dit dan bijvoorbeeld 2 of 3 keer per week. Wees realistisch: als jij elke dag om 6 uur in de auto zit onderweg naar je werk en je wilt voor die tijd een omelet met groenten gehad hebben, dan maak je het jezelf wel erg moeilijk. Maak een duidelijk en overzichtelijk plan voor jezelf, en ga ervoor! Wanneer je merkt dat je een nieuwe gewoonte ontwikkeld hebt, waarbij je dus niet meer zo hard hoeft na te denken, wees dan trots op jezelf en kijk daarna eens rustig wat je volgende stap wordt.

Wil jij ook meer groenten eten? Hoe ga je dit aanpakken?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *