Gezonder eten of afvallen: plannen

Agenda - Happy Mood Happy Food

Goed kunnen plannen is een eigenschap, die je perfect kunt inzetten, als je een bepaald doel wilt behalen, zoals gezonder leven of afvallen. Af en toe vooruit kijken en dingen voorbereiden gaat je zeker helpen. Als je goed plant, dan heb je bijvoorbeeld altijd voldoende voedzaam eten in huis of bij je, waardoor je voorkomt dat je honger krijgt en gaat snaaien. Ook als je van nature niet zo’n planner bent, kun je dit voor mekaar krijgen. Begin klein. Er zijn maar twee momenten die écht belangrijk zijn!

1. Boodschappen
Neem de tijd om je ritje naar de supermarkt voor te bereiden. Doe je boodschappen het liefst een of anders maximaal twee keer per week. Hoe vaker je in de supermarkt komt, des te meer verleidingen er zijn voor je. Prima natuurlijk als je daar geen moeite mee hebt, maar je bent waarschijnlijk niet zomaar op het punt beland dat je gezonder wilt gaan eten. Probeer dus – om het jezelf makkelijk te maken en ongezond eten en eetbuien te voorkomen – maximaal twee keer per week boodschappen te doen. Zorg er – om dezelfde reden – voor dat je niet met honger of trek naar de winkel gaat. En maak van tevoren een boodschappenlijstje. Koop wat er op je lijstje staat, en verder hoef je nergens naar te kijken.

Kijk vooruit
Pak dus, voordat je boodschappen gaat doen, eerst je agenda erbij. Hoe ziet de komende week er (globaal) uit? Bekijk op welke dagen je thuis eet en wanneer niet. Stel vast of je alleen eet, of dat je op bepaalde avonden gasten krijgt. Ga je zelf misschien nog bij anderen eten of uit eten? Kijk op dezelfde manier naar je lunchafspraken. Zorg dat je helder hebt wanneer je thuis luncht en op welke dagen niet, en bedenk ook alvast of je veel of weinig tijd hebt om iets klaar te maken. Tot slot bepaal je nog hoe het met je ontbijt zit. Moet je snel de deur uit ’s ochtends of kun je de tijd nemen voor je ontbijt?

Supermarkt - Happy Mood Happy Food
 
Plan vooruit
Als het goed is, weet je nu wanneer je waar eet en hoeveel tijd je hebt om je maaltijden te bereiden. Maak vervolgens een globaal eetschema voor de komende 4 tot 7 dagen, en houd daarbij rekening met jouw doelen. Wanneer je bijvoorbeeld net gestart bent met gezonder eten en je jezelf als doel gesteld hebt om meer groenten te eten, dan hoef je nog niet meteen je hele eetpatroon om te gooien. Zorg dat je (bijvoorbeeld) je broodjes voor de lunch een aantal keren vervangt door iets gezonders, en verander verder nog niks. Wanneer je al langer bezig bent met afvallen, je al wat veranderingen doorgevoerd hebt en klaar bent voor de volgende stap, dan ziet jouw eetschema er logischerwijs heel anders uit. Vergeet ook niet om voedzame tussendoortjes op je lijstje te zetten.

Als je niet zo’n planner bent
Bedenk je liever op de dag zelf wat je gaat eten? Zorg er dan in elk geval voor dat je altijd voldoende voedzame producten in huis hebt, zodat je nooit met honger naar de supermarkt hoeft te gaan. En bedenk – voordat je de winkel in stapt – wat je gaat halen. Maak een lijstje. Dat lijkt misschien overbodig als je maar weinig nodig hebt, maar het geeft je een houvast. Mijn ervaring is dat ik met allerlei goede voornemens een winkel kan binnenlopen, maar als ik zonder boodschappenlijstje eten ga halen, dan is er in mijn tassen naderhand weinig terug te zien van mijn gezonde plannen.

2. Voorbereiding op de volgende dag
Neem elke avond een paar minuten om te kijken hoe de dag erna eruit zal gaan zien. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel tijd je hebt voordat je de deur uitgaat. Misschien zijn er dingen die je vast kunt klaarzetten: je ontbijt, je lunch of je tussendoortjes? Neem daar dan nu even de tijd voor. Morgen zul je jezelf dankbaar zijn. Verwacht je morgen moeilijke momenten: een collega die gaat trakteren, een borrel misschien of ga je uit eten? Bedenk vast hoe je met deze momenten om zult gaan. Pak je lekker een geniet-momentje of houd je het bij iets gezonds? Maak daar alvast een afspraak over met jezelf. Als je ervoor kiest om iets gezonds te nemen, zorg dan dat je iets bij de hand hebt morgen. Zodat je niet alleen maar hoeft te kijken hoe anderen zitten te eten.

Pride - Happy Mood Happy Food
 
Randvoorwaarden
Ik ken niemand die ineens de knop omgezet heeft en blijvend gezonder is gaan leven. Dit is een proces waarbij je enerzijds leert wat gezond en voedzaam eten is, en anderzijds leert wat bij jou past en wat voor jou werkt. Dat kan een hele uitdaging zijn. Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, dien je ervoor te zorgen dat de randvoorwaarden goed zijn. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld dat je concrete, heldere doelen stelt, die passen binnen jouw leven. Dat je zorgt dat je genoeg energie hebt en de juiste spirit om ervoor te gaan. Dat je trots kunt zijn op wie je bent en op elke stap die je zet in de juiste richting.

Bewuste keuzes
Vooruit kijken en plannen zijn ook van die randvoorwaarden. Omdat je – als je op de juiste momenten even vooruit kijkt – kunt zorgen voor een drempel om iets te gaan doen wat je niet wilt. Wanneer je alleen maar gezonde, voedzame producten in huis hebt, dan moet je dus een keer extra naar de supermarkt, als je iets ongezonds wilt eten. Je dwingt jezelf zo om daar bewust over na te denken. En als je met jezelf afgesproken hebt om tijdens een borrel met vrienden alleen maar water te drinken, dan voelt het niet oké om toch een wijntje te pakken. Ook dit zal dan een bewuste keuze moeten worden.
Go for it! Neem de tijd voor je boodschappen, doe dit heel bewust en pak eens per dag een moment om wat vooruit te kijken. Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf. En wees trots op alles wat je onderneemt om gezonder te leven!! Ga ervoor!

Wat is voor jou een randvoorwaarde om gezond(er) te eten?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *