Gezond eten als je het niet zo lekker vindt

Salade - Happy Mood Happy Food

Heel graag zou ik gezonder willen gaan eten, want mijn overgewicht zit me behoorlijk in de weg. Er zijn echter een paar dingen waar ik mee zit, en een daarvan is dat ik maar weinig gezonde dingen lekker vind. Heb je tips?

Deze vraag werd me laatst gesteld, en natuurlijk denk ik graag mee! Wanneer je je voedingspatroon wilt omgooien en je bent nog niet zo gewend aan gezond eten, dan snap ik dat dit een lastig dilemma is. Sterker nog, ik heb dit zelf meegemaakt. In de tijd dat ik ongezond leefde, at ik ook wel wat gezonde dingen, maar het kwam altijd op hetzelfde neer: tussendoor nam ik wel eens een appel of een banaan, ijsbergsla en komkommer lustte ik en af en toe deed ik wat champignons door de pastasaus. Dat was het zo’n beetje. De stap naar een gevarieerd en gezond eetpatroon leek te ver weg, maar toch is het gelukt om het om te gooien. En dat kun jij ook! Hier zijn mijn tips:

1. Begin makkelijk
Houd het klein en overzichtelijk. Wees reëel. Je kunt niet van de ene op de andere dag álles omgooien. Begin dus makkelijk. Zijn er gezonde, voedzame gerechten die je lust? Zet die eens wat vaker op het menu. Elke keer dat je nu iets voedzaams eet – waar je eerder voor ongezond of minder gezond zou gaan – ben je al aan het werken aan je doel. De variatie komt later wel. Ben je ervan bewust dat je op deze manier al gezonder eet, en wees trots op elke voedzame maaltijd die je voor jezelf klaar maakt.

2. Breid gerechten uit
Voeg vervolgens eens wat nieuws toe aan je gezonde gerechten. Een pasta met verschillende soorten groente? Voeg ook eens een groente toe die je nog niet kent. Verander het gerecht verder niet. Houd de verandering klein. Een simpele salade met sla en komkommer? Vervang de komkommer eens door een andere rauwe groente, zoals paprika of wortel. Eet je graag yoghurt met fruit? Neem de volgende keer dat je boodschappen doet een ander soort fruit mee en probeer dat eens.

3. Heb geduld
Hou vol! Soms moet je iets wel 10 tot 15 keer proeven voordat je lichaam gewend is aan de smaak. Dingen die je in eerste instantie niet smaken, kun je op den duur écht lekker gaan vinden. Geef je lijf de tijd om te wennen aan je nieuwe, gezonde leefstijl. Mijn eetpatroon bestond jarenlang voor een heel groot deel uit chips, saucijzenbroodjes, koekjes, frisdrank en chocolade. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zou kunnen genieten van het eten van broccoli, bietjes, paprika, tomaat, boontjes en kikkererwten. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zou ontbijten met groenten, laat staan dat een ontbijt met bietjes mijn lievelingsgerecht zou worden. En ik had nooit durven dromen dat ik ooit anderen zou kunnen inspireren om gezonder te eten. Maar toch is het zo. Geef jezelf de tijd. En heb vertrouwen.

4. Challenge jezelf
Je wilt gezonder eten, terwijl je gezond eten niet zo lekker vindt. Stel jezelf eens de vraag of je het belangrijker vindt om gezond of om lekker te eten? Ik ben ervan overtuigd dat deze twee dingen prima samengaan, maar dat gaat niet vanzelf. Challenge jezelf om af en toe iets nieuws te eten, ook al vind je dat eigenlijk niet zo lekker. Wees niet té streng voor jezelf, want dan is dit niet vol te houden. Maar stel jezelf bijvoorbeeld als doel om twee keer per week iets gezonds te eten wat je nog niet zo lekker vindt, zoals een tomaatje of een wortel. Wanneer je dit een tijdlang volhoudt, dan ga je de smaak waarschijnlijk vanzelf waarderen. En dan kun je weer een nieuwe smaak gaan uitproberen.

Romantisch gedekte tafel - Happy Mood Happy Food
 
5. Maak het leuk voor jezelf
Neem een momentje om een lekker recept op te zoeken op het internet. Neem eens de tijd om je eten klaar te maken. Nodig vrienden uit. Dek de tafel gezellig. Als je het nog gezelliger wilt maken, steek dan een paar kaarsjes aan. Zet een muziekje op. Zorg dat je eten er aantrekkelijk uitziet. Eten is zoveel meer dan iets wat wel of niet goed is voor je lichaam. Het is ook een manier om mensen samen te brengen en een leuke tijd te hebben. Focus daar eens op.

Ter aanvulling kun je nog de volgende artikelen lezen:

Ben je op weg naar een gezonder eetpatroon, doe het dan rustig aan en probeer niet alles tegelijk om te gooien. Gewoontes veranderen kost nou eenmaal tijd. Als je haalbare doelen stelt, dan is de kans op succes vele malen groter dan wanneer je te grote stappen wilt zetten. Begin dus klein. En begin makkelijk. En als dat goed gaat, dan zal het je de energie en het vertrouwen geven om een volgend punt aan te pakken. Maak het jezelf niet te moeilijk, en gun het jezelf óók om te genieten van eten – ook al eet je dan een keer ongezond. En het allerbelangrijkste: focus niet teveel op je einddoel. Denk niet dat je pas gelukkig kunt zijn als je een gezond gewicht hebt. Doe nu de dingen die je leuk vindt, en wacht daar niet mee tot afgevallen bent. Zet hem op!!

Wat vind jij het moeilijkste aan het volhouden van een gezond eetpatroon?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *