Een gezonder eetpatroon in een paar stappen

Salade - Happy Mood Happy Food

In dit artikel geef ik je een paar makkelijke adviezen om een gezonder eetpatroon te krijgen. Niks moeilijks, maar een paar simpele veranderingen die je zo kunt inpassen in je dagelijks leven.

1. Drink water
Maak er een gewoonte van om de dag te beginnen met een glas water. Je lichaam kan dit goed gebruiken na de nacht. Als je slaapt, dan verlies je altijd wat vocht. Het is gezond om dit weer aan te vullen.

2. Neem fruit bij je ontbijt
Drink bijvoorbeeld een smoothie, eet yoghurt met fruit of eet een boterham met stukjes banaan of appel. Op deze manier heb je al gauw de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit op als de dag nog goed en wel moet beginnen!

Smoothies - Happy Mood Happy Food
 
3. Kies altijd voor de volkoren variant
Vervang witte producten door volkoren voedingsmiddelen. Gebruik volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Volkoren producten zijn erg voedzaam.

4. Neem voedzame tussendoortjes
Doe je lichaam een plezier, en kies voor verantwoorde tussendoortjes, zoals nootjes, rauwkost of een eitje.

5. Eet vaker een salade tijdens de lunch
Neem jezelf voor om 1 of 2 keer per week een salade te maken als lunch. Dit is een makkelijke manier om wat extra groenten binnen te krijgen, en het is nog lekker ook! Het vergt wat voorbereiding, maar dat went snel. Wat dacht je van deze linzensalade, deze simpele rijstsalade met broccoli en paprika of deze heerlijke zalmsalade?

6. Eet tot je genoeg gehad hebt
Eet niet je bord leeg omdat dat hoort, terwijl je eigenlijk al voldoende gehad hebt. Eet niet het laatste restje uit de pan, omdat het zonde is om het weg te gooien. Eet niet een vol bord omdat je dat gewend bent. Probeer naar je lichaam te luisteren en te stoppen als je verzadigd bent.

7. Drink (bruisend) water in plaats van frisdrank
Als je regelmatig cola, sinas of 7-up drinkt, dan raad ik je aan om dit stapje voor stapje te gaan vervangen door water. Beter voor je gezondheid!

8. Eet met aandacht
Eet aan tafel, leg je telefoon weg, zet de televisie uit en focus op je eten. Eet rustig, proef wat je eet en geniet er ook van.

9. Eet 1 of 2 dagen per week vegetarisch
Kies ervoor om minder vlees te eten, en vervang dit bijvoorbeeld door vis, ei, peulvruchten of noten. Probeer eens dit taartje met groenten en brie, deze pasta met avocadosaus of maak een bordje pasta met vis.

Pasta met avocadosaus - Happy Mood Happy Food
 
10. Ga zitten voor je eten
Gebruik het eetmoment als een pauze. Geef je lichaam even rust en ga zitten voor je boterham of je salade. Wanneer je gehaast eet, dan eet je makkelijk meer dan je eigenlijk nodig hebt. En je proeft je eten ook nog eens minder. Ga er dus lekker voor zitten.

Zelf heb ik mijn eetpatroon omgegooid van heel veel ongezonde gewoonten naar steeds ietsje gezonder. Dat werkte perfect voor mij, dus daarom begin ik hier steeds weer opnieuw over. Start klein. Zorg dat je jezelf een doel stelt dat haalbaar is. Zijn alle punten hierboven nieuw voor je? Kies er dan eentje uit waarmee je begint. En bekijk volgende week wat de volgende stap wordt. Niet te snel, maar beetje bij beetje een gezonder leven. Dit is haalbaar. Ga ervoor, en maak jezelf trots. Elke week zal je zelfvertrouwen groeien. Zet hem op, en geniet van dit proces!

Wat ook erg helpend is, is om voor jezelf te bedenken hoe het komt dat je op dit moment nog niet het gezonde leven leeft dat je zou willen. Waar gaat het mis? Hier vind je mijn verhaal in het kort.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb! Met welke van de bovenstaande tips ga jij aan de slag?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *