Uit een dipje kruipen

Happiness - Happy Mood Happy Food

Na al mijn artikelen over hoe je een positiever mens kunt worden en je gelukkiger kunt voelen lukte me dat de afgelopen week zelf even helemaal niet. Relativeren? Hoe moet dat? Positief denken? Lastig, hoor. Lief zijn voor mezelf? Een opgave. Eetbuien? Oeps, ja…veel eetbuien.

Op het moment dat ik het overzicht kwijtraak, dan raak ik ook mezelf kwijt. En dat is wat er nu speelt. Ik zie het gebeuren, alsof ik erbuiten sta. Op het moment dat ik het overzicht kwijtraak, begint alles te wankelen. Ik heb nou eenmaal graag de controle over dingen. Ik ben een enorme control freak. Wanneer er dingen gebeuren waar ik geen invloed op heb, dan is het mijn grootste uitdaging om dat gewoon maar te accepteren.

Accepteren betekent dat ik niet ga strijden tegen de dingen waar ik toch geen invloed op heb. Het betekent dat ik niet oneindig ga nadenken over al deze zaken. Het betekent dat ik er niet tegenin ga. Accepteren betekent dat ik de dingen die gebeuren en waar ik geen invloed op heb, maar gewoon laat gebeuren. Omdát ik er geen invloed op heb. Het klinkt zo logisch.

Staren naar de zee - Happy Mood Happy Food
 
Na een week van worstelen met en tegen mezelf, rondjes draaien in mijn hoofd en veel te veel nadenken en veel te weinig doen, ga ik nu doen waar ik goed in ben. Ik ga me focussen op de dingen waar ik wél invloed op heb en ik ga zorgen dat het overzicht weer terug komt. Dit zijn mijn tips om uit een dipje te kruipen:

1. Besteed geen aandacht aan waar je geen invloed op hebt
Nee, dit is niet altijd makkelijk. Maar dit is wel heel effectief! Waarom zou je je energie steken in dingen die je niet kunt veranderen? Juist, dit is zinloos. Blijf jezelf hieraan herinneren.

2. Focus op die dingen waar je wel invloed op hebt
Wat kun je wél doen om je beter te voelen? Waar heb je wél controle over? Dit zijn de zaken die je aandacht mag geven. Wees constructief. Hoe kom je weer vooruit? Wat moet je daarvoor doen? Blijf niet hangen in je hoofd, maar onderneem actie.

3. Zorg voor overzicht
Wanneer je overzicht hebt over de situatie, dan geeft dat rust. Wat speelt er allemaal in je leven op dit moment? Schrijf dit eens op. Welke dingen zijn belangrijk voor je? En welke kosten je onnodig veel energie? Zorg dat je het plaatje weer helder krijgt voor jezelf. Dit neemt een hoop onrust weg.

Ontspannen - Happy Mood Happy Food
 
4. Zorg goed voor je lichaam
Eet gezonde en voedzame dingen, ga naar buiten, wees actief en maak aan het einde van de dag tijd voor de dingen die jou ontspannen. En last, but not least: zorg voor voldoende nachtrust.

Zo. Ik weet weer wat me te doen staat. Tijd voor actie!

Heb jij wel eens een dipje? Hoe haal jij jezelf uit een dip?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

4 gedachten over “Uit een dipje kruipen

 1. Goh Annemarie,
  Na wat jij mij bent aan het leren dacht ik misschien wel dat jij er geen last meer van had. Wat ik eigenlijk heel bijzonder vind om te lezen is dat jij het wel snel van jezelf herkent.
  Ik weet zeker dat ik, door jouw artikelen en je feedback, het sneller zal herkennen bij mezelf. Maar dat gaat nog wel wat meer tijd over heen.
  Dankjewel dat je ook dit deelt. Doordat je nu weet waar je wel op kunt gaan focussen, hoop ik dat het je weer lukt om uit je dipje te komen. Tja, het is ook accepteren dat een dipje er gewoon af en toe is. Als je het snel herkent en jezelf snel hersteld….ach, dan is er eigenlijk niks aan de hand…toch?
  Liefs!

  • Hoi Vera,
   Dankjewel weer voor je lieve reactie! Ik heb zo nu en dan nog steeds wel dipjes en last van negatieve gedachten. Het wordt wel minder, inderdaad omdat ik het best wel snel herken en dan kom ik er ook wel weer uit. De ene keer kost dat meer tijd dan de andere keer, maar het lukt uiteindelijk wel.
   Als je er zo bewust mee bezig bent zoals jij dat bent, dan zul je zeker gaan merken dat je op een gegeven moment leert hoe de dingen bij jou werken en wat jij het beste kunt doen als je je een keer minder voelt. Dat weet ik zeker!
   En je hebt helemaal gelijk…er is ook eigenlijk niks aan de hand. Ik maak zelf dat er iets ‘aan de hand’ is. Dat zit puur in mijn hoofd. Je gedachten zijn zoiets krachtigs. Het is heel waardevol om te leren hoe je ze het beste in kunt zetten. Maar goed, wat dat betreft nog steeds ‘work in progress’ hier.
   Fijne zondag! Liefs!

 2. Hoi Annemarie,
  Hou goede moed, je bent goed bezig! Ik vind deze 4 punten heel goed advies – inderdaad schrijf dingen op om de ronddraaiende gedachten een halt toe te roepen en onderneem actie om uit de lus te komen. Ik denk dat het geluk inderdaad is uiteindelijk waar het om gaat. Het lijkt een balans van fysiek (genoeg om te leven zonder geld zorgen), lichamelijk (goed gezondheid/leefwijze om te kunnen leven zonder lichamelijke zorgen) en geestelijke (het gevoel van geluk van een positieve gevoel over waar je bent in het wereld) zaken. Voor ieder een andere formule en voor mij ook werk in uitvoering!

  Het gaat je goed!

  • Hoi Jamie,
   Wat leuk dat je reageert, en dankjewel voor je complimenten! Ik denk dat je gelijk hebt wat betreft de balans tussen fysiek, lichamelijk en geestelijk. En misschien hoort daar het sociale aspect nog bij.
   Ik hoop dat alles oké gaat met je!!
   Liefs, Annemarie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *