Starten met gezonder leven

Groenten en fruit - Happy Mood Happy Food

Er wordt me wel eens om advies gevraagd als het gaat om afvallen of gezonder leven. Men is over het algemeen heel erg benieuwd naar hoe ik het voor elkaar gekregen heb om bijna 30 kilo af te vallen. En hetgeen ik dan altijd antwoord, is dat ik eerst gekeken heb naar hoe ik eigenlijk aan de 100 kilo gekomen ben ooit. Want daar ligt het antwoord.

Wil je 30 kilo afvallen, dan moet je ook wel heel erg veel te zwaar zijn (geweest). En dat was in mijn geval ook zo. In een bepaalde periode van mijn leven heb ik heel veel eetbuien gehad, waardoor ik uiteindelijk 100+ kilo woog. Een eetbui is een rekbaar begrip. Daarom een kleine toelichting: bij mij bestond een eetbui in die tijd niet uit 1 zak chips of 1 pak koekjes, en zelfs niet uit 1 zak chips én 1 pak koekjes. Elke dag at ik minimaal 1 zak chips, 2 pakken koekjes, 1 reep chocolade, 1 pak nougat en 1 frikadelbroodje. Minimaal, ja. Op sommige dagen at ik nog veel meer ongezonde dingen. Echt, ja. En daarnaast gingen er ook liters frisdrank doorheen. Liters, ja.

Als je een dergelijk eetpatroon hebt, dan is het niet gek dat je veel aankomt. En het is ook erg duidelijk wat je dient te veranderen om weer in de buurt van een gezond gewicht te komen: minder chips, koekjes, chocolade en andere ongezonde dingen eten. Kortom: minder eetbuien of minder grote eetbuien. Eetbuien heb ik lang gehad – en heb ik nog steeds af en toe – maar omdat ik wilde afvallen, ging ik wel steeds wat minder eten tijdens zo’n bui.

Vakantie

Vakantie

Op een gegeven moment – dit was na een vakantie vol met veel te veel ongezond eten en drinken – nam ik mijn eetpatroon onder de loep. Ik begon met het bijhouden van een eetdagboekje om inzicht te krijgen in mijn eetritme. Daarnaast sprak ik met mezelf af om een maand geen frisdrank en alcohol te drinken. Geen druppel. Helemaal niks. Dat ging tot mijn eigen verbazing heel gemakkelijk. Ik kwam er gedurende die maand achter dat ik uit gewoonte vaak frisdrank of alcohol pakte, maar dat ik ook prima even zonder kon. En dat is een fijne conclusie, want dat scheelt een hoop ‘ongezondheid’ in de maand!

Mijn volgende doel was om bij het avondeten maar 1 keer op te scheppen. Ik keek dus nog niet naar wat ik at, maar puur naar de hoeveelheid. Ook dit was weer een klein stapje in de richting van een gezonder leven. Dit probeerde ik weer een maand vol te houden. En na afloop van deze periode kon ik wederom de conclusie trekken dat dit prima te doen was voor me. Fijn, weer een beetje gezonder!

Zo ging ik steeds een stapje verder. Omdat ik elke keer maar kleine dingetjes veranderde, was het heel goed vol te houden. En ik ben verre van perfect, dus natuurlijk zijn er ook (veel!) dagen geweest dat ik me niet aan mijn eigen ‘regels’ gehouden heb. Als ik niet lekker in mijn vel zat bijvoorbeeld, dan stelde ik mijn doelen gewoon even bij. En natuurlijk ben ik af en toe ook gewoon uit eten geweest. Ik heb mijn leven niet on hold gezet voor mijn afval-doelen. De kunst is om uiteindelijk een balans te vinden waarin gezond eten de standaard is en minder gezond eten de uitzondering.

Wil je ook de eerste stap zetten in de richting van een gezonder leven? Vraag jezelf dan eens af waarom dat nu niet lukt. Wat gaat er ‘mis’? Hoe kun je ervoor zorgen dat dat een klein beetje beter gaat? Wees niet te streng voor jezelf. Elke verbetering is winst! Formuleer een klein doel dat haalbaar is voor je, en ga ervoor. Wacht niet op het perfecte moment, maar maak nu tijd voor jezelf. Je zult je er beter door voelen! En heb je echt geen idee hoe het komt dat je te zwaar bent, begin dan met het bijhouden van een eetdagboekje. Word je bewust van wat je allemaal eet en drinkt. Wees eerlijk tegenover jezelf. Zo krijg je meer inzicht in wat goed gaat, maar ook in wat misschien nog beter kan. Succes!

Wil jij ook gezonder leven? Hoe pak je dit aan?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *