Persoonlijk: je laten beïnvloeden of inspireren

Gekleurde mensen - Happy Mood Happy Food

Er wordt wel eens gezegd dat we gevormd worden in onze jeugd. Dat de basis voor wie wij als volwassenen worden al vroeg in ons leven gelegd wordt. Ik denk zeker dat dit waar is. Lange tijd heb ik zelfs gedacht dat je jezelf – en wie jij in de basis bent – niet kunt veranderen. Maar misschien is het wel anders. Misschien is wie jij werkelijk bent soms gewoon nog niet helemaal zichtbaar. Misschien heb je veel meegemaakt in je jeugd, waardoor er een laagje onzekerheid zit over jouw werkelijke identiteit. En een beetje angst. En een schilletje wantrouwen. Ik wil je graag laten zien dat je ware identiteit soms verstopt zit, maar dat het het waard is om hiernaar te zoeken. Ik wil je graag vertellen over mijn eigen jeugd. Dit is een behoorlijk ‘ding’ voor mij. Echter, door dit te doen, maak ik wel meteen mijn punt duidelijk. Lees je met me mee?

Verlegen, stil en onzeker
Ik ben geboren in Brabant, maar opgegroeid in Zwolle samen met mijn 3 broers en zusje. Een groot gezin dus, waarbij de anderen over het algemeen wat harder schreeuwden en wat meer aanwezig waren dan ik. We waren geen doorsnee gezin. Er waren serieuze problemen bij ons thuis. En doordat ik zag dat mijn ouders het daar moeilijk mee hadden, deed ik wat meer mijn best. Ik wilde mijn ouders niet tot last zijn. Ik sportte regelmatig, en tot de vijfde klas van de middelbare school haalde ik goede cijfers, waardoor het voor de buitenwereld misschien leek alsof het heel goed ging met me. Maar ik was geen blij meisje. Ik paste me constant aan. Ik was een grijs muisje. Heel verlegen. Bang voor (grote) groepen mensen. Stil. Altijd op de achtergrond. En heel erg onzeker.

Annemarie als kind - Happy Mood Happy Food
 
Dikke taart
Uit mezelf vroeg ik niet zo gauw om aandacht. Voor mijn gevoel kreeg ik pas aandacht op het moment dat ik iets deed wat schijnbaar niet mocht of kon. Ik was te zwaar en werd dagelijks dikke taart genoemd. Meer dan eens werd er hoer naar me geschreeuwd, als ik in mijn pyjama naar buiten ging om de krant uit de brievenbus te halen. En ik was de schande van de familie, omdat ik in de vijfde klas van het VWO ben blijven zitten. Jarenlang heb ik geluisterd naar die woorden. Jarenlang heb ik weinig eigenwaarde gehad. Jarenlang ben ik onzeker geweest en heb ik getwijfeld aan mezelf. Ik had me erbij neergelegd dat dit was wie ik was: een verlegen en onzeker meisje. Er zijn in die tijd vast genoeg mensen geweest die lieve dingen tegen me gezegd hebben, of mensen die het voor me opnamen. Maar eerlijk, ik heb vooral de vervelende dingen onthouden. Die kwamen het meest overeen met wat paste bij mijn gedachten. Met mijn waarheid.

De waarheid
Doordat je zelf kiest naar wie of wat je luistert, creëer je je eigen waarheid. Als je onzeker en angstig bent en een patroon ontwikkeld hebt waarbij je vooral luistert naar de dingen die dit bevestigen, dan blijf je dat (onbewust) doen. En dan kan het erg lang duren voordat je ziet dat het ook anders kan. Want dat is wél mogelijk. Je eigen waarheid maak je tenslotte zelf.

Kies zelf
Mijn man is de allerliefste. Ik heb het enorm getroffen met hem. Echt, hij zegt zo ontzettend veel lieve en mooie dingen tegen me. Maar toen ik hem net kende, toen hoorde ik die lieve en mooie dingen nauwelijks. Ik hoorde het vooral als hij af en toe een heel klein beetje kritiek had op iets wat ik deed of wat ik zei. Kritiek paste beter bij mijn waarheid, en door daar meer aandacht aan te geven hield ik mijn eigen waarheid in stand. Maar nu snap ik het! Je hebt altijd een keus. Je kunt altijd kiezen naar wie je wel of niet luistert. Naar wat je wel of niet hoort. Er worden gedurende je leven heel veel dingen tegen je gezegd. Mooie dingen, maar ook negatieve dingen. Aan jou de keus waar je aandacht aan schenkt. Wat je binnen laat komen. Waar je iets mee doet.

Handen mensen - Happy Mood Happy Food
 
Creëer je eigen gelukkige waarheid
Vraag je op een rustig moment eens af door wie jij je laat inspireren. Wie haalt het beste in jou naar boven? Wie geeft jou een goed gevoel? Wie behandelt jou met respect? Dit zijn de mensen naar wie ik zou luisteren. En vraag je daarna ook eens af wie jou wel eens een rotgevoel geeft. Wie haalt jouw gevoel van eigenwaarde omlaag? Is het het waard om naar deze mensen te luisteren? Om je een vervelend gevoel aan te laten praten? Kies bewust naar wie of wat je luistert. En kies er ook bewust voor om bepaalde dingen van je af te laten glijden. Kies door wie jij je wilt laten inspireren. En laat negatieve opmerkingen aan je voorbij gaan. Focus op de mooie dingen die gezegd worden. Laat complimenten luid en duidelijk binnen komen. En geef aandacht aan de dingen die je energie geven. Maak je leven op deze manier mooier. Creëer je eigen gelukkige waarheid.

Wees wie je werkelijk bent
Ik ben geen dikke taart. Ik ben geen hoer. En ik ben zeker niet de schande van de familie. Ik ben best leuk. En ik ben trots op mezelf, en dankbaar voor alles wat ik geleerd heb. En ik luister tegenwoordig vooral naar mijn man, die nog steeds elke dag mooie dingen tegen me zegt. En naar mijn vriendinnen, die me waarderen om wie ik ben. En ik durf ook steeds meer naar mezelf te luisteren, omdat ik steeds beter weet wie ik wel en niet ben. En dat gun ik jou ook. Dat je kunt zijn wie je werkelijk bent. Je eigen bijzondere, mooie, unieke zelf.

Door wie laat jij je inspireren?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

2 gedachten over “Persoonlijk: je laten beïnvloeden of inspireren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *