Leren van moeilijke situaties

Trap - Happy Mood Happy Food

Vanavond was ik nog even door onze vakantiefoto’s – van anderhalve week geleden – aan het scrollen. En wat word ik daar ontzettend blij van, zeg! Wij hebben geen gewone vakantie achter de rug. We hebben ook geen wereldreis gemaakt, hoor. We zijn een midweek naar een vakantiepark in de buurt van Apeldoorn geweest. We hebben gefietst, gewandeld en gezwommen. En we hebben alle speeltuinen van het park gezien. Ongeveer honderd keer. Per dag. Dat lijkt misschien niet zo bijzonder. Maar na alles wat we als gezin de afgelopen jaren meegemaakt hadden, was dit met stip de aller-aller-allermooiste week met z’n drieën samen.

Uitdaging

Zeven maanden geleden nog zaten we in een hele donkere periode. We waren fysiek en emotioneel echt helemaal op. Alle drie. Ik kan me het gevoel nog goed voor de geest halen. We waren kapot. En we hadden geen idee hoe we ons leven ooit weer op de rit zouden gaan krijgen. Elke dag was een uitdaging. Aan het einde van de dag waren we blij dat we er nog stonden, maar ook verdrietig omdat er weer een dag voorbij was gegaan zonder dat we echt genoten hadden.

Kleine stappen

Die tijd is gelukkig voorbij. Het heeft lang geduurd voordat ons leven weer in balans was, maar sindsdien genieten we heel bewust van elk moment en van elke stap vooruit. Wakker worden van een uitgerust en vrolijk kind bijvoorbeeld. Of wakker worden, terwijl het nog stil ik huis is. Samen spelen. Samen een boodschapje doen. Een moment voor onszelf hebben. Praten met elkaar. Lachen met elkaar. Het zijn allemaal kleine stapjes, maar als je je bedenkt dat dit voor ons behoorlijk nieuw is, dan zijn deze kleine stapjes ook zo ontzettend groot.

Grote stappen

Het moment dat je – na 3 jaar – weer eens een nacht door kan slapen is een enorme stap. Het moment dat je met z’n tweeën weer eens met een gerust hart een avondje weg kan gaan is een fantastische stap. Het moment dat je er met z’n drieën op uit kan gaan en daar alle drie volop van kunt genieten is een prachtige stap. En het moment dat je als gezin vijf dagen op vakantie kunt gaan zonder dat je ook maar een seconde denkt aan terug naar huis gaan – omdat je bang bent dat dingen uit de hand zullen lopen – dat is een mega huge enooorm grote stap!
 

 

Niets is vanzelfsprekend

Tijdens ons weekje weg hebben we ons verbaasd – ontelbare keren per dag – over de normale dingen, die eigenlijk pas sinds kort ‘normaal’ zijn. En dus zijn ze voor ons heel bijzonder! We komen uit een situatie die heel onzeker was en we hebben geleerd dat niets vanzelfsprekend is. Dat niets dus normaal is. Dat lijkt misschien lastig, maar toen we aan het einde van de vakantie terugreden naar huis, hadden we het er nog eens over. En we waren het er beiden over eens dat de moeilijke jaren die we achter de rug hebben ons zo ontzettend veel gebracht hebben. We genieten heel bewust van elke mini stap die we als persoon of als gezin zetten. En dat is geweldig, want dat maakt dat we ontzettend veel hebben om gelukkig te zijn.

Leren

Wat ik met dit verhaal wil zeggen? Ik voel me absoluut geen slachtoffer, en ik voel me ook absoluut geen held. Ik voel wel een enorme drive om de wereld te laten zien dat er heel veel is om voor te leven. Ik heb nooit zo goed geweten wat ik precies wilde, maar sinds een paar maanden is het me helemaal duidelijk. Ik wil mensen inspireren. Ik wil mensen laten zien dat het leven mooi is. Hoe dan ook. En ik wil mensen laten zien dat juist de moeilijke situaties belangrijk zijn. Omdat deze ervoor zorgen dat je kunt leren. Het maakt dat je kunt groeien. Als je wilt. En als je durft.

Groeien

Positief en dankbaar zijn in lastige periodes is niet naïef. Het maakt je sterker en gelukkiger. Het geeft je hoop. Het geeft je vertrouwen. En het geeft je energie en kracht. En dat zijn juist de dingen die je nodig hebt om met die moeilijkheden om te gaan. Gebruik dus de lastige dingen in het leven om te groeien. Zie moeilijke omstandigheden niet alleen als moeilijke omstandigheden, maar vooral als een uitdaging om er wat van te leren. Als je dingen op deze manier kunt benaderen, dan is er eigenlijk niets meer lastig of moeilijk.

Welke lessen heb jij geleerd uit moeilijke situaties?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

2 gedachten over “Leren van moeilijke situaties

  1. Lieve Annemarie,

    Het is ook zo duidelijk te zien dat jullie alle drie gelukkiger zijn en daar worden wij erg blij van. We hebben ons best zorgen gemaakt, dus keep up the good work.

    Liefs van ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *