Jezelf vergelijken met anderen

Olifanten

Zij is veel slanker dan ik. Zij ziet er altijd netjes en goed verzorgd uit; dat krijg ik nooit voor elkaar. Hij heeft een mooiere en grotere auto dan wij. Hij is altijd sneller dan ik met hardlopen. Zij hebben een groter huis dan wij. Hij gaat ieder jaar minstens 3 keer met vakantie, en wij maar 1 keer. Herken je dat? Vergelijk je jezelf ook regelmatig met anderen? Wat voor gevoel geeft het je?

Iedereen heeft een verhaal
Ik zal meteen zeggen hoe ik erover denk: jezelf vergelijken met anderen heeft geen zin. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, en vaak zie je maar een heel klein deel van dat verhaal. Ja, zij is veel slanker dan jij, maar misschien is ze wel erg ongelukkig omdat ze weinig meer geniet van eten. Of misschien sport ze vijf keer in de week, waardoor ze geen tijd meer over heeft voor andere dingen. En hij gaat dan wel elk jaar 3 keer op vakantie, maar de rest van het jaar moet hij keihard werken om dat voor elkaar te krijgen. In een gemiddelde week werkt hij 60 uur en ziet hij zijn vrouw en kinderen nauwelijks. Bijvoorbeeld. Ik noem maar wat. We kennen iemands volledige verhaal vaak niet. Realiseer je goed dat je maar een glimp ziet van andermans leven, alleen de buitenste schil.

Doelen en prioriteiten
Daarnaast heeft iedereen andere doelen en prioriteiten. Waar de een sporten erg belangrijk vindt, vindt een ander tijd met vrienden veel belangrijker. Sommige mensen reizen graag en hebben er alles voor over om dat zo vaak mogelijk te doen, en anderen geven hun geld liever uit aan andere hobby’s of dingen. Weer anderen werken misschien wat minder dan gemiddeld, omdat ze graag veel tijd spenderen met hun kinderen. Achterliggende gedachten en ideeën over waarom iemand iets wel of niet doet zijn over het algemeen niet zichtbaar. En daarnaast komen deze doelen lang niet altijd overeen met jouw doelen. Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen, dan is dat eigenlijk bij voorbaat al geen eerlijke vergelijking.

Oppervlakkige dingen
Je kunt jezelf ook nog afvragen wat écht belangrijk is. Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen, dan gaat het meestal om oppervlakkige dingen. Iemand heeft een mooiere auto, of een groter huis of iemand is slanker dan jijzelf. Zijn dit de dingen die belangrijk zijn in het leven? Denk je dat je gelukkiger wordt van een mooiere auto? Denk je dat je gelukkiger wordt als je slanker bent? Ik denk het niet. Geluk zit niet in dingen. Geluk zit in jezelf. Geluk zit in de dingen die je doet. Geluk is het gevoel hebben dat je écht leeft. En als je dat voelt, dan is je gewicht niet belangrijk. En ook je auto niet. Het zit in jezelf.

Focus op jouw verhaal
Zoals de mensen naar wie je kijkt hun verhaal hebben, zo heb jij ook jouw eigen verhaal. Jij bent de hoofdrolspeler in jouw leven. Wat anderen doen of niet doen of hoe ze eruit zien, dat is niet relevant. En je doet jezelf (én de ander) tekort als je op deze manier – zoals ik hierboven beschreven heb – vergelijkingen maakt. Ga maar eens na: je houdt ervan om af en toe heerlijk uit eten te gaan. Dat is écht genieten voor je. Wat hebben anderen daarmee te maken? Niets toch? En andersom geldt hetzelfde. Probeer te focussen op wat jij nodig hebt om van jouw leven het allermooiste te maken. Elke keer dat je focust op wat een ander heeft of hoe een ander eruit ziet, geef je geen aandacht aan jouw eigen verhaal. Een gemiste kans!

Vergelijk jezelf nu met jezelf vroeger
En natuurlijk schrijf ik dit artikel niet zonder reden. Want ik doe hier net zo goed aan mee. Ik vergelijk mezelf ook met anderen. Waar dat eerst vooral onbewust gebeurde, ben ik me er nu steeds meer bewust van. Als ik weer eens teveel bezig ben met wat een ander heeft wat ik (nog) niet heb, dan kijk ik om me heen om me vervolgens te beseffen dat ik het heel erg goed heb. Ik denk dat het eerlijker en waardevoller is als je jezelf vergelijkt met de persoon die je ooit was. Ga eens na wat je allemaal al geleerd hebt en wat je tot nu toe bereikt hebt. Wat heb je allemaal opgebouwd om je heen? Heb je een eigen kamer? Studio? Appartement? Of misschien zelfs een eigen huis? Ben je alleen en red je het alleen? Of ben je samen met iemand? Heb je een gezin? Kinderen? En hoe gaat dat? Studeer je of werk je? Hoe ziet jouw sociale leven eruit?

Trap
 
Je bent gegroeid als persoon
Als ik op die manier naar mezelf kijk, dan realiseer ik me weer dat ik al zo ontzettend veel geleerd heb en zo gegroeid ben als persoon. Er was een tijd dat geen enkele jongen het langer dan een paar weken met mijn onzekere persoon volhield. Inmiddels ben ik al ruim 10 jaar samen met mijn man, en nog steeds gelukkig! Jaren geleden had ik nooit gedacht dat ik ooit zwanger zou durven worden. En nu durf ik te zeggen dat ik een goede moeder ben voor ons zoontje. Waar ik ooit leefde in een kleine studentenkamer, hebben wij nu een huis met een tuin. Wat een luxe, en wat knap dat wij dus zo gegroeid zijn. En daarnaast ben ik natuurlijk van 100+ kilo met weinig besef en weinig kennis over voeding gegaan naar 30 kilo minder en veel kennis over gezond en voedzaam eten. Wow… Waarom zou ik eigenlijk jaloers zijn op vriendinnen die wél een opleiding afgemaakt hebben? Of waarom zou ik me bezig houden met mensen die wél een goede band met hun familie hebben? Ik heb een mooi leven. Ik heb het goed. En ik weet zeker dat als jij deze vergelijking voor jezelf maakt, dat je ook allerlei dingen kunt opnoemen waarin je gegroeid bent of waarin je jezelf ontwikkeld hebt. Denk daar eens aan de volgende keer dat je voelt dat je teveel bezig bent met anderen. Zet het eens op een rijtje. En kom tot de conclusie dat je al een mooie weg bewandeld hebt in jouw leven met jouw eigen doelen en jouw eigen prioriteiten. Dat weet ik zeker.

Wat heb jij allemaal al bereikt? Sta je daar wel eens bij stil?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Een gedachte over “Jezelf vergelijken met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *