Genieten van eten op vakantie

Ontbijt - Happy Mood Happy Food

Onlangs ben ik een weekje op vakantie geweest naar Gran Canaria. Ik heb – samen met mijn man – heerlijk genoten van de zon, de zee, de rust én van het lekkere eten. Tijdens een van onze cocktail-avondjes bedacht ik me ineens hoe anders ik omging met eten en drinken ten opzichte van eerdere vakanties. Eten blijft toch altijd een dingetje, zelfs op vakantie. Ik heb genoten – écht genoten – van het uitgebreide ontbijtbuffet met croissantjes, gebakken eieren met spek en zelfs carrot cake en donuts, van pasta met zeevruchten, van af en toe een colaatje, van best wel veel cocktails en van broodjes hamburger met bacon en kaas en frietjes, maar ik ben ook met een goed gevoel qua eten weer thuis gekomen. Hoe ik dat gedaan heb?

Afwisseling
Het ontbijtbuffet was heerlijk en heel uitgebreid. Er was van alles te vinden: broodjes in alle soorten en maten, allerlei soorten beleg, pannenkoekjes, eieren, verschillende soorten yoghurt, veel fruit, wat groenten, vis, gebakjes, sappen en er was zelfs champagne! Oké, de eerste dag heb ik drie keer opgeschept en toen had ik nog niet alles geproefd. Daarna realiseerde ik me dat we hier een week verbleven, dus dat ik nog heel veel kon gaan genieten van al deze ontbijtjes. Ik houd van croissantjes en eieren met spek, maar dat kan ik thuis ook eten. Eigenlijk kan ik dat eten wanneer ik dat wil, dus waarom zou ik dat op vakantie ineens dagelijks gaan eten? Dat heb ik dus niet gedaan. Ik heb afgewisseld tussen alles wat er te krijgen was, en ik heb óók genoten van het fruit en de groenten.

Niet teveel eten
Wij gaan niet zo heel vaak uit eten, dus als we uit eten gaan, dan maken we er altijd een feestje van. Dat betekent: twee of drie gangen met een lekker glaasje wijn erbij. Moet kunnen! Tijdens onze vakantieweek hebben we het wat anders aangepakt. Elke dag zijn we twee keer uit eten geweest, zowel tussen de middag als ’s avonds. Aangezien we op vakantie wat minder actief waren dan op een gemiddelde dag thuis én omdat we elke dag lekker uitgebreid konden ontbijten, hebben we elke keer gegeten totdat we genoeg hadden. Klinkt simpel, hè? Toch at ik tijdens vorige vakanties vaak veel te veel. Want…we zijn op vakantie en dan mag ik elke avond drie gangen eten en dan wil ik zeker weten ook nog een toetje, en cocktails horen er ook bij. Zonde, want op een gegeven moment proef je niet meer wat je eet of drinkt. En echt genieten doe je dan ook niet meer.

Langzaam eten
Wanneer je rustig eet, dan proef je het beste en kun je het meeste genieten van je eten. Als ik een wortel eet, dan vind ik dan niet altijd relevant. Als ik echter een broodje hamburger besteld heb met alles erop en eraan, dan wil ik elke hap proeven. Dan eet ik dus langzaam, en dat maakt meteen dat ik het goed aanvoel als ik genoeg gehad heb. Dat zijn twee vliegen in één klap!

Vakantie
 
Veel water drinken
Als het warm is, dan vind ik het makkelijk om veel water te drinken. We hadden altijd twee flesjes water bij ons. Op de momenten dat ik écht zin had in iets anders – bij mij is dat meestal cola – dan kochten we dat. En eerlijk, dit soort dingen zijn het allerlekkerst als je er heel erg veel zin in hebt, vind ik. Vooral de eerste slokken smaken goed. Ik gooi niet graag eten of drinken weg, maar wanneer het gaat om frisdrank heb ik een andere mening. Ik drink daarvan, zolang ik écht geniet. Wat overblijft, gaat de prullenbak in.

Kortom
Eigenlijk heb ik hetzelfde gedaan als thuis: elke keer kiezen waar ik het allermeeste zin in heb, langzaam en bewust eten zodat ik alles proef en goed kan genieten! Thuis zorg ik voor een betere balans tussen gezonde en minder gezonde dingen, maar probeer ik ook altijd bewust te eten. Dit werkt voor mij het beste, ook op vakantie. Ik hoop dat – mocht je op vakantie gaan – je iets hebt aan dit artikel. Probeer je regeltjes en richtlijnen eens thuis te laten en vooral te genieten van je vakantie inclusief het lekkere eten. Als je na de vakantie de draad weer oppakt, dan is er niets aan de hand. Van een of twee of zelfs drie weken per jaar ongezond eten word je niet dik, als je in de overige weken de balans weer weet te vinden. Geniet van je vakantie!!

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *