Emoties

Traan aan blad - Happy Mood Happy Food

Eerder al gaf ik aan dat ik momenteel een moeilijke periode doorga met mijn gezin. Na een lange periode van onzekerheid en zorgen komen we nu gelukkig bij het begin van een oplossing. Goed nieuws zou je denken, maar mijn lichaam lijkt een andere mening te hebben. Angst, verdriet, vreugde en boosheid…4 totaal verschillende emoties die elkaar vandaag bijna constant afwisselen in mijn lijf. Ik vind het lastig om deze gevoelens te omschrijven, maar ik weet dat ik ze allemaal meerdere malen voorbij heb zien komen vandaag.

De afgelopen weken heb ik heel veel gebeld en gesproken met verschillende partijen. Er moest veel geregeld en afgestemd worden. En veel en snel geschakeld worden. Daar ben ik goed in. Laat mij de boel maar coördineren. Ik zorg dat iedereen op de hoogte is en ik let erop dat de benodigde taken uitgevoerd worden. Ik houd het overzicht en onderneem actie op het moment dat het proces ergens vastloopt. Dat kan ik wel. Zelfs nu. Nu ik al een tijdlang thuis zit van mijn werk, dicht tegen overspannenheid aan. Regelen en coördineren kan ik. Dat zit in mijn natuur.

Die emoties echter…geen idee wat ik daarmee moet. Ik heb daar helemaal geen zin in. Ik heb er geen tijd voor ook. En eigenlijk is er juist reden om blij te zijn vandaag, toch? Waarom is daar dan ineens dat verdriet? En vanwaar de boosheid? Wat doet die angst hier? Kunnen jullie me alsjeblieft met rust laten?!

Ik heb nooit goed gesnapt hoe om te gaan met emoties. Wat te doen als ik me verdrietig voel. Hoe te handelen als ik angstig ben. Vanaf heel vroeger al heb ik mijn emoties ver weg gestopt. Ik wilde niets voelen, dus als ik onrustig werd, dan ging ik maar eten. Dit heb ik jarenlang zo gedaan. Heel veel eetbuien later durf ik te stellen dat dat in elk geval niet de oplossing is.

Als je erover leest of wanneer je de experts vraagt hoe het zit, dan lijkt het antwoord heel simpel. Je moet juist niks doen met emoties, behalve ze er ‘gewoon’ laten zijn. Emoties zijn gevoelens, die – wanneer je ze aandacht geeft – ook vanzelf weer verdwijnen. Wanneer je ertegen probeert te vechten, kost dit meer energie. En ook al krijg je het voor mekaar om de emoties tijdelijk uit te schakelen, op een bepaald moment komen ze weer terug. Ze blijven net zo lang om aandacht vragen totdat je ze die aandacht geeft. Totdat je de boosheid of het verdriet écht voelt. En dan is het goed.

Waar ik normaal hoop dat ik je op een bepaalde manier kan inspireren, is dit artikel vooral voor mezelf bedoeld. Door te schrijven probeer ik mijn gedachten en gevoelens te ordenen. En nu het zo ‘op papier’ staat weet ik weer wat me te doen staat. Dat maakt me blij en dat is gelukkig de makkelijkste emotie!

Wat is jouw uitlaatklep? Hoe ga jij om met emoties?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

6 gedachten over “Emoties

  1. Goed om dit te delen Annemarietje dat hoort ook zeker bij emoties voelen. En het kan zeker opluchten. Je gaat door turbulente tijden maar je doet alles wat in je vermogen ligt voor jullie gezin. Houd moed en denk maar aan het Lichtlein van mijn moeder😘😘

  2. Dus… Gevoel er laten zijn, erkennen en weer loslaten…? Dat is het? Mmmm. Hoop dat ik het voor elkaar krijg. Voorlopig voel ik ome echt exact zoals jij beschrijft. Ik ben ook zo’n regelaar. Dit voelt wel heel erg toevallig..! 😊

    • Inderdaad toevallig! Vermoeiend hè, die emoties…
      Ik heb ondertussen behoorlijk wat cursussen, trainingen en therapie gehad en als het gaat om emoties, dan komt het inderdaad neer op: laat het gevoel er zijn, luister ernaar en dan gaat het vanzelf weer weg. Bij mij is dit echt nog ‘work in progress’, maar ik geloof wel dat het zo werkt.
      Hoe ga jij om met emoties nu? Ben wel benieuwd, helemaal omdat je zoveel herkent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *