Afvallen

Beeld - Happy Mood Happy Food

Stel: je bent te zwaar en je wilt graag afvallen. Hoe komt het dat je te zwaar bent? Het antwoord is vaak simpel en lastig tegelijk. Als er geen medische reden is voor je overgewicht, dan komt het erop neer dat je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Dat is het simpele antwoord. De volgende vraag is hoe dat komt, en dat is over het algemeen lastiger te beantwoorden.

Gebrek aan kennis

Het kan zijn dat je teveel ongezond en calorierijk voedsel eet zonder dat je je daar heel bewust van bent. Je mist de kennis of het inzicht over voeding. Je eet omdat je nu eenmaal moet eten of je kiest wat je lekker vindt om te eten, maar je bent niet zo heel erg bezig met wat je nu allemaal precies binnen krijgt. Zolang je niet weet wat je ‘verkeerd’ doet, is het bijna onmogelijk om dit op te lossen. Behoor je tot deze categorie? Ga dan op zoek naar antwoorden. Zoek uit welke producten calorierijk en welke producten caloriearm zijn. En bezoek bijvoorbeeld ook eens een diëtist om je te laten informeren over een gezond eetpatroon.

Gezond calorierijk eten

Maar misschien ben je je wel heel bewust van wat je eet. Je eet gezond en gevarieerd: veel verschillende groenten en fruit, allerlei soorten noten, een paar keer per week vegetarisch en een paar keer per week vis. Je eet voornamelijk gezonde producten, maar tóch ben je te zwaar. Je denkt dat je goed bezig bent – je eet immers gezond – maar je valt niet af. Herken jij jezelf hierin? Neem dan je eetpatroon eens opnieuw onder de loep, en kijk niet alleen naar wát je eet, maar ook naar hoeveel je eet. Een avocado bijvoorbeeld zit vol goede voedingsstoffen, maar is wel erg vet. En hetzelfde geldt voor sommige soorten vis, en ook voor nootjes. Allemaal gezonde producten, maar wel calorierijk. Als je relatief veel vette gezonde dingen eet, dan krijg je ook veel calorieën binnen.

Rijstwafel met avocado en zalm - Happy Mood Happy Food
 

Eetbuien

Dan kan het nog zijn dat je teveel calorierijk en ongezond eet en dat je ook weet dat je dat doet, maar dat het je gewoonweg niet lukt om ermee te stoppen. Je weet prima wat wel of niet gezond of calorierijk is, maar af en toe laat je je gaan. Overdag lukt het je bijvoorbeeld goed om voedzame dingen te eten, maar aan het einde van de middag moét je los. Of je eet een paar dagen keurig alleen maar gezonde producten, maar houdt dit op een gegeven moment niet meer vol. En dan haal je ineens alles in wat je gemist hebt. Je hebt eetbuien. Herkenbaar?

Eetbuien gaan niet alleen over eten

Dit was ik. Ik wist natuurlijk wel dat een zak chips als avondeten niet zo’n goed idee was, maar ik kon de drang vaak niet weerstaan. Iets in me schrééuwde om eten. En niet om wortels of tomaten helaas , maar om vet, suiker en zout. Eigenlijk wilde ik er niet aan toegeven, want als ik dat deed, dan gingen meteen alle remmen los. En dan was het weer niet gelukt om af te vallen. Zelfs niet om op gewicht te blijven. Na zo’n eetbui voelde ik me gefrustreerd, omdat ik mezelf teleurgesteld had. En boos, omdat ik best wist wat gezond is. En nog bozer, omdat ik eigenlijk die zak chips helemaal niet leeg wílde eten. Vaak bedacht ik me ook nog hoe zwak ik mezelf vond, omdat ik ‘gewoon’ had moeten doorzetten. Ja, ik was behoorlijk teleurgesteld in mezelf. Dit alles gebeurde in mijn hoofd, en had dus al lang niets meer met kennis over eten te maken.

Eetbuien gaan over emoties

Als je om wat voor reden dan ook niet lekker in je vel zit en je daardoor teveel eet, dan is een dieet niet het antwoord. Als je onzeker bent over jezelf en je wilt je wat zelfverzekerder gaan voelen, dan is een dieet niet de oplossing. Als je liefdesverdriet hebt en je voelt je verdrietig, dan lost een zak chips dat niet voor je op. In de meeste gevallen ga je je alleen maar vervelender voelen. Eten helpt niet. Waarschijnlijk weet je dat ook wel. Waarschijnlijk maakt het feit dat je dat wel weet ook nog eens dat je je nóg vervelender voelt. En die vicieuze cirkel kun je gaan doorbreken. Hoe? Door jezelf aan te kijken in de spiegel en te vragen wat je nu écht wilt.

Binnenkort vertel ik je er meer over!

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *