To do lijstjes

To Do List - Happy Mood Happy Food

Heb jij – net als ik – ook een oneindige to do lijst? Komt jouw lijstje nooit af? Is het zo dat – wanneer je net weer een paar kruisjes hebt kunnen zetten – er weer een hoop nieuwe klusjes bij komen? En heb je hier last van? Maakt het je onrustig of geeft het stress? Sla je de tijd voor leuke dingen over, omdat er nog zoveel moet gebeuren? Ik heb de oplossing!!

Vinkjes zetten
Ik leef van lijstje naar lijstje. Ik heb een lijstje voor ‘gewone’ klusjes, voor grotere projectjes, voor de dingen die we op termijn nog in huis willen doen, voor wat we nog willen kopen of bestellen, voor mijn blog, voor welke recepten ik nog wil uitproberen, voor mijn werk…nou ja, voor alles ongeveer. Ik ben van het structureren, van het plannen en vooral van het afstrepen. Dat geeft me een goed gevoel! Zelfs zo’n goed gevoel dat ik soms klusjes die ik al gedaan heb, maar die niet op mijn lijstje stonden, er alsnog opzet, zodat ik toch nog een vinkje kan zetten. Ja, echt. Lach maar even.

Stress
Buiten het feit dat het afstrepen altijd fijn is, geven die to do lijstjes ook vaak onrust of stress. Want er moet eigenlijk nog best wel veel gebeuren. Hoe kan ik nu tijd vrijmaken voor mezelf, als er nog zoveel ligt? Hoe kan ik nou leuke dingen gaan doen, terwijl ik nog een paar e-mails wil versturen, een verjaardagskaart wil schrijven en nog een afspraak moet maken bij de dierenarts? En de quality time die mijn man en ik samen hebben, kunnen we die niet beter gebruiken om sámen ons lijstje af te werken? Hoe kan ik nou ontspannen, terwijl ik alle tijd hard nodig heb voor al die klusjes?

De oplossing
Het is heel simpel. Echt heel simpel. Het is namelijk zo dat er echt alleen maar acties op mijn lijstjes staan. Klusjes dus. Terwijl als je – net als ik – een druk leven hebt, je ook tijd nodig hebt voor ontspanning. En dat staat niet op je lijstje. Een cadeautje kopen voor je nichtje die bijna jarig is. Check, die staat erop. Boodschappen doen voor de aankomende week. Check. Je foto’s van de vakantie ordenen en een fotoboek maken. Check. De rekening van de tandarts betalen. Check. Een uurtje in bad of onder de douche om te ontspannen na alle drukte? Nee, dit staat niet op je lijstje. Even bijkomen op de bank met een kopje koffie of thee? Nee, ook niet. Een goed gesprek met je partner, zomaar of gewoonweg omdat het belangrijk is om elkaar te zien? Nee.

Bijna alles is veel belangrijker
Het lijkt me duidelijk. Hetgeen er allemaal nog afgestreept moet worden, kan bijna niet belangrijker zijn dan de tijd voor jezelf of voor elkaar. Probeer de dingen in perspectief te zien. Een klusje is maar een klusje. Je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, is veel belangrijker. Je relatie is veel belangrijker. Je familie is veel belangrijker. Je sociale leven is veel belangrijker. Bijna alles is veel belangrijker.

Belangrijk en urgent
En wanneer je lekker ontspannen hebt, weer eens iets gezelligs gedaan hebt met je partner en de energie hebt om wat acties weg te werken, kijk dan eens kritisch naar je lijstje. Stel jezelf constant de volgende twee vragen: Is dit belangrijk voor mij? En is dit urgent? Wanneer je op beiden antwoordt met ‘ja’, ga ervoor. Wanneer je beide vragen met ‘nee’ beantwoordt, haal het dan meteen van je lijst. Als iets wel belangrijk is voor je, maar niet urgent, plan dit dan in voor een later moment. En wanneer iets eigenlijk niet zo belangrijk voor jou is, maar wel urgent, schuif deze taak door naar een ander voor wie het wel belangrijk is. Als je op deze manier naar je lijstje kan kijken, dan zal dat een hoop rust geven.

Herken je de stress die lijstjes je kunnen geven? Sla je ook wel eens leuke dingen over omdat je zoveel moet van jezelf?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *