Positief denken

Positiviteit is een keuze. Of je ergens positief in staat of juist niet, dat heb je zelf in de hand. Het heeft jaren geduurd voordat ik dit durfde te geloven. Nu ben ik er heilig van overtuigd dat het zo werkt. Een groot deel van hoe je je voelt hangt samen met hoe je denkt over dingen. En misschien klinkt het in eerste instantie gek, maar je gedachten kun je sturen. Je kunt jezelf trainen om positief te denken.

Ik ben altijd vrij pessimistisch geweest. Ik zag vooral het halflege glas. Ik was erg goed in doemdenken. Ik zag altijd de nadelen. En ik had altijd overal iets op aan te merken. Eerst had ik niet door dat ik zo negatief was, maar op een gegeven moment werd ik me daar steeds meer van bewust. En met het moment dat er meer bewustzijn was, ging dat pessimisme me steeds meer tegenstaan.

Wat was er mis met me? Ik heb de liefste man, die zoveel leuke en lieve dingen voor me doet. Maar ik zag vooral de vieze voetbalsokken naast de wasmand liggen in plaats van erin (en dat gebeurt niet eens vaak!), en ik werd boos als hij was vergeten te vertellen dat hij een afspraak had. We hebben het voorrecht om samen het leukste kind ter wereld te hebben, maar ik had het vooral moeilijk als hij een scène maakte omdat hij het ergens niet mee eens was. Of als hij naar mijn idee te vroeg wakker was. Ik heb een gezond lichaam waarmee ik bijna alles kan doen, maar ik ergerde me toch wel constant aan mijn dikke buik, en aan mijn witte benen.

Ik trok de dingen enorm uit verband, en op een gegeven moment had ik door dat ik dat zélf deed. Ik ging mijn gedachten min of meer in de gaten houden. En elke keer als er wat negatiefs door mijn hoofd ging, dacht ik er wat positiefs achteraan. In het begin heb ik vaak gelachen om mezelf. Er hebben zich vele discussies in mijn hoofd afgespeeld:

Shit, het regent vandaag. En ik wilde nog wel naar buiten gaan straks.
Dan blijf je toch binnen. Dat is ook wel eens lekker.
Maar ik had zo’n zin om een stukje te gaan wandelen.
Maak er gewoon een lekker binnen-blijf-dagje van. Pyjama aan en dikke sokken, en dan heerlijk met een boekje op bed!
Toch word ik niet zo blij van dit sombere weer.
Wees blij dat je geen verplichtingen buiten de deur hebt vandaag. Dat wandelen komt wel weer. Een rommeldagje thuis is ook lekker!

Slapen op de bank
 
Dit is een simpel voorbeeldje, maar zo ging het de hele dag in mijn hoofd. Eerst moest ik zoeken naar positieve punten, maar ik merkte dat dit steeds meer vanzelf ging. Nu zijn de discussies in mijn hoofd korter. Wanneer er een negatieve gedachte opkomt, dan volgt vrijwel meteen iets positiefs. Ik vind het bijzonder om te merken dat het dus echt mogelijk is om jezelf te trainen in het positief denken. Wat er zich in je hoofd afspeelt, kan heel veel invloed hebben op hoe je je voelt. Hoe mooi is het dan dat je dit zelf in de hand hebt!

Door heel bewust bezig te zijn met wat je denkt, zul je merken dat je daarin zelf een keuze hebt. Je kunt ervoor kiezen het positieve in dingen te zien en je daardoor gelukkiger te voelen. Als je met dit onderwerp aan de slag wil, begin dan bij het begin: zorg ervoor dat je bewustzijn creëert. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manier: neem aan het einde van elke dag een paar minuten voor jezelf en schrijf dan een aantal mooie momenten van die dag op. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Natuurlijk schrijf je het op als je promotie gemaakt hebt! Of als je zoon of dochter zijn of haar eerste stapjes gezet heeft. Maar denk ook eens aan een compliment dat je gekregen hebt, of gegeven (ook fijn!), het moment dat je na een lange dag je warme bed in kan kruipen of je favoriete reep chocolade die in de aanbieding is. Wanneer je dit een tijd volhoudt, zul je merken dat je vanzelf meer aandacht krijgt voor deze kleine geluksmomentjes. Veel plezier!!

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

2 gedachten over “Positief denken

  1. Leuke blog!! Het opschrijven aan het einde van de dag van positieve dingen van de dag werkt zeker. Het is heel zinvol om jezelf af en toe te “dwingen” na te denken over de positieve dingen die gebeurd zijn. Hier word je vrolijk van. En inderdaad……je hebt een keuze……ik durf zelfs te stellen: “Geluk is een keuze” Hierover valt te discussiëren maar ik geloof erin 😉

    • Dank je voor je reactie! Dat vind ik een tricky uitspraak 😉 Ik geloof wel dat je altijd een keus hebt om van elke situatie het beste te maken. Of geluk een keuze is hangt voor een deel af van wat de definitie van geluk is. Interessante, leuke discussie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *