Onderweg (2)

Happiness is a journey not a destination - Happy Mood Happy Food

Mijn vorige blog gaat over hoe je onderweg bent: of je dan alleen maar van A naar B gaat of ook kunt genieten van dat moment. Wanneer je je bewust bent van alle mooie dingen om je heen, geeft dat energie. Een autoritje of een fietstochtje wat in eerste instantie bedoeld is om ergens te komen, kan ook een moment voor jezelf zijn.

Je kunt natuurlijk ook onderweg zijn naar een doel. Je bent bijvoorbeeld aan het trainen voor de halve marathon. Of je wil graag afvallen en hebt een bepaald streefgewicht in gedachten. Het kan ook zijn dat je binnenkort gaat verhuizen en bezig bent met de voorbereidingen daarvoor. Mocht je onderweg zijn naar een bepaald doel, hoe ga je dan te werk? Ben je vooral bezig om je doel te gaan halen? Of ben je je bewust van elke stap die je neemt in dit proces? Leef je voornamelijk naar je doel toe, of leef je ook nu?

Stel: je bent bezig met afvallen. Wanneer je zo snel mogelijk je doel wil bereiken, dan zul je waarschijnlijk in één keer het roer volledig omgooien. Je past je porties aan van ál je maaltijden, je gaat helemaal geen tussendoortjes meer eten en je neemt dus ook nooit meer een gebakje op een feestje, je drinkt geen alcohol meer, frisdrank wordt ook verbannen en je gaat voorlopig niet uit eten. Alles wordt in staat gesteld om je doel te halen en pas als je je streefgewicht bereikt hebt, kun je weer eens een taartje eten of een wijntje drinken. Herkenbaar?

Waarschijnlijk is dit in theorie inderdaad de snelste manier om je streefgewicht te bereiken. Wanneer je alleen maar gezond en gevarieerd eet en niet teveel, dan zul je vast afvallen (als je al niet een gezond gewicht bereikt hebt natuurlijk). Ik zou het echter nooit op deze snelle manier doen, want al die tijd dat je zo aan het focussen bent op je einddoel – op de toekomst – vergeet je dat je nu leeft, en dus ook nu mag genieten!

Onderweg
 
Mijn advies zou zijn om een balans te zoeken tussen aan de ene kant heel geleidelijk je eetpatroon aanpassen en aan de andere kant ook gewoon te blijven genieten van eten. Op die manier is het afvallen en gezonder leven makkelijker vol te houden en daardoor zul je meer succes boeken. De succeservaring zal je veel energie en zelfvertrouwen geven, wat maakt dat je meer overtuigd zult raken dat je je doel gaat halen. Ik geloof oprecht dat dit dé manier is om je gezond en fit te (gaan) voelen. Voor mij heeft het gewerkt: waar ik een paar jaar geleden nog 100+ kilo woog, heb ik nu alweer een hele tijd een gezond gewicht. Als ik het kan, dan kan iedereen het!

Wat geldt voor afvallen, geldt natuurlijk ook voor andere doelen. Een halve marathon lopen is heel stoer en zal je heel veel energie geven uiteindelijk. Het moment dat je over de finish komt, duurt echter maar kort. Het is het waard om ook te genieten van alle voorbereidingen. Voel je lichaam werken tijdens de trainingen, adem de buitenlucht bewust in en voel het zonnetje op je lichaam. Ook al verloopt een training een keer niet volgens plan of ook al moet je een keer een training overslaan, kijk naar alles wat er wel is, wees daar dankbaar voor en geniet ervan!

En een verhuizing is een heel project – ik weet er alles van – en het is fijn als je eenmaal over bent met al je spullen, maar ook gedurende de tijd dat je naar de verhuizing toewerkt kun je genieten. Opruimen geeft altijd een heerlijk gevoel. Het is bijzonder om oude spulletjes tegen te komen, waarvan je bijna vergeten was dat je ze had. Geniet van het uitzoeken van de verf of het behang voor op de muren. Wees je eens bewust van alle mensen die voor je klaar staan om te helpen. En wees dankbaar voor alles wat je hebt en voor het feit dat je überhaupt kunt verhuizen!

Onderweg zijn we vaak, en dat is prima en ook nodig om ergens te komen, maar nogmaals: vergeet niet dat je nu leeft. Nu is het moment om te genieten, niet pas als je op je bestemming bent.

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

4 gedachten over “Onderweg (2)

 1. Wat mooi hoe je mij aan het denken zet!
  Tijdens mijn opleiding orthopedagogiek vroeg een docent me of ik kon aangeven (ten opzichte van mijn eigen lij) waar ik de toekomst, het nu en het verleden zie. Dat was een bewustwording: want het verleden ligt achter me, ik kijk vooruit altijd naar de toekomst….en het nu…tja…
  Deze blogs zetten we daar weer over aan het denken. We zijn woningen aan het bezichtigen en er komt dus een verhuizing aan. Ik ben alweer alles aan het plannen en alleen maar bezig met de toekomst, dat het maar af komt, als het maar goed gaat.
  Oh, ik wil zo graag proberen te genieten van dat proces! Hopelijk kan ik die controle en fixatie op het einddoel wat meer loslaten. Dat zou ik mezelf en mijn omgeving gunnen.
  Dankjewel voor je mooie artikel!

  • Dankjewel voor je leuke en enthousiaste reactie. Gaaf om te lezen dat ik je aan het denken gezet heb!
   Ik voel en herken de frustratie wat betreft de controle willen houden. Dat je al zo bewust bezig bent met willen genieten is al een hele grote eerste stap, denk ik! Misschien kun je proberen dit te oefenen op ‘gewone’ momenten, bijvoorbeeld door een stukje te gaan fietsen of wandelen en je heel bewust te zijn van alles wat er in het moment gebeurt. Of bijvoorbeeld ’s avonds als je in bed ligt. Hoe voelt het aan? Wat hoor je? Wat voel je in je lichaam? Hoe vaker en langer je dit volhoudt, des te meer wordt het een gewoonte en kun je ook meer genieten van grotere projecten.
   Ik stond eerst heel ver weg van de dingen die ik beschrijf in mijn blogs. Het is een lang proces geweest, wat met mini-stapjes is begonnen. Dit is niet bedoeld om je te ontmoedigen ;), maar meer om aan te geven dat je het beste klein kunt beginnen, denk ik.
   Veel plezier met het bezichtigen van woningen, leuk om daarmee bezig te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *