Onderweg (1)

Auto - Happy Mood Happy Food

Hoe ga jij van A naar B? Van huis naar je werk? Of van huis naar school? En weer terug? Hoe ga jij van huis naar een vriendin? Of naar een afspraak? Ga je met de auto? Met het openbaar vervoer? Met de fiets? Of misschien wel lopend?

En wáár ben jij op dat moment? Ben je vooral onderweg van A naar B? Ben je je bewust van waar je bent en wat je doet? Of gaat het op de automatische piloot?

Waarom stel ik zoveel vragen? Omdat ik benieuwd ben of je, wanneer je onderweg bent van het een naar het ander, alleen onderweg bent, of ook ziet, hoort, voelt en ruikt waar je bent en wat er om je heen gebeurt.

Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik vooral bezig ben mezelf te verplaatsen. Als ik me dat realiseer en vervolgens om me heen kijk, dan vind ik dat een gemiste kans! Natuurlijk, ik heb een doel: ik wil ergens naartoe. Maar zoals ik al in een eerdere blog schreef: we leven nu. Dat geldt ook voor het moment dat je onderweg bent van iets wat geweest is naar iets anders wat nog komen gaat.

Hoe zit dat bij jou, bijvoorbeeld wanneer je op de fiets zit onderweg naar je werk. Voel je de buitenlucht? Hoor je wellicht de vogeltjes om je heen? Schijnt de zon misschien? Voel je dat je spieren hun werk doen? Voel je dit alles, laat je het binnenkomen en geniet je ervan? Of ben je in je hoofd bezig met alle klusjes waar je gisteren niet meer aan toegekomen bent, en die je straks wilt gaan oppakken?

Fietsen
 
En hoe gaat dat, als je bijvoorbeeld in de auto zit op weg naar een afspraak? Zie je waar je rijdt, langs bomen of parkjes misschien? Heb je je lievelingsmuziek op staan? (Niet? Doe het de volgende keer!) Voel je je voeten op de pedalen? Ben je met je gedachten bij waar je vandaan komt of bij waar je naartoe gaat, of ben je hier in de auto?

Mijn ervaring is dat het leven veel mooier wordt op het moment dat je het nu beleeft. Vroeger genoot ik vooral van het moment dat ik op mijn bestemming aankwam, omdat ik me bijvoorbeeld had moeten haasten, maar toch net op tijd was, of omdat ik zin had in een bepaalde afspraak, of juist graag thuis wilde zijn na een vermoeiende dag. Allemaal best logisch, maar ook van je tijd onderweg kun je wat moois maken. Inmiddels is onderweg zijn voor mij niet meer alleen dat, maar óók iets waar ik van kan genieten. Het is niet een manier om – vaak ook nog gehaast en gestrest – ergens te komen. Nee, ik maak er een soort pauze-momentje van. Een moment voor mezelf. Waarbij ik om me heen kijk, de buitenlucht heel bewust opsnuif, het zonlicht op mijn gezicht voel, de vogels hoor fluiten en dankbaar ben voor het feit dat mijn lichaam het mogelijk maakt dat ik dit zo kan beleven. Ik hoop dat ik je aan het denken heb gezet!

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *