Loslaten

Ballonnen - Happy Mood Happy Food

De dinsdag- en donderdagavonden zijn mijn vaste blog-avonden. Iedereen in dit huis weet dat ik dan niet gestoord wil worden. Dan ga ik schrijven. Dan sluit ik me af van de rest van de wereld en ga ik typen. Dan wil ik elke minuut van die avond benut hebben. Vaak lukt dat. Maar soms loopt het echter wat anders. Afgelopen dinsdag was het 22.12 uur, voor mij tijd om te gaan slapen, en ineens zat ik vól inspiratie. Terwijl ik de uren daarvoor niets voor mekaar kreeg. Hoe dat kan?

Control freak
Ik heb honderden ideeën. Er zijn nog zoveel onderwerpen waar ik over wil schrijven. En ik heb nog tientallen foto’s van recepten klaar staan om te posten. Voor dinsdag had ik al een onderwerp uitgekozen om over te schrijven. En zelfs het verhaal had ik al in steekwoorden op papier staan. Appeltje, eitje, zou je zeggen. Nou, echt niet dus. Het lukte niet. Niet een klein beetje niet, maar voor geen meter. De control freak in mij kwam naar boven. Ik had mezelf de druk opgelegd om per se iets te publiceren die avond. En dat werkte niet. Dat snap ik ook eigenlijk wel. Maar ik heb steeds minder tijd, en dat artikel moet af. Dus ik blijf het proberen. Maar hoe langer ik dan bezig ben met iets dat nergens op uitkomt, des te meer druk ik mezelf opleg. En des te kleiner de kans op succes. Natuurlijk.

Meer, meer, meer
Het hele idee loslaten en iets anders gaan doen, dat zou perfect geweest zijn. En nu ik het zo opschrijf, vraag ik me oprecht af waar ik me zo druk om maak af en toe. Blogs schrijven is iets wat ik in eerste instantie voor mezelf doe. Het schrijven helpt me enorm om de dingen op een rijtje te krijgen. En als ik ooit een mindere dag heb, dan lees ik mijn eigen stukken terug. Zodat ik weer weet wat te doen om me wat energieker te voelen. Als ik een dipje heb, dan kijk ik terug hoe ik daar op eerdere momenten mee omgegaan ben. En als ik bepaalde doelen heb, maar het lastig vind te bedenken hoe te starten, dan zoek ik ook op mijn blog naar mijn eigen adviezen. Voor mezelf zou het niet uit moeten maken hoe vaak ik iets publiceer. Maar dan zijn daar de bezoekersaantallen, die ik regelmatig bekijk. En die ik zie groeien. En dat voelt zo ontzettend goed. En dan zijn daar de reacties, die ik natuurlijk ook zie binnenkomen. En dat geeft me zo’n enorme boost. En dan wil ik meer schrijven. Vaker publiceren. Meer online zijn. En in elk geval zeker niet minder doen. En dan maak ik mezelf dus af en toe behoorlijk gek.

Loslaten
Dinsdag iets na negenen was ik er klaar mee. Het was duidelijk dat dit een verloren avond was, en dat er geen fatsoenlijk artikel zou komen. Ik ben lekker in bad gaan liggen, omdat dat me normaal gesproken ontspant. Maar nog steeds lukte het niet om los te laten dat ik vanavond niks zou schrijven. Ik dacht terug aan alles waar ik al over geschreven heb, en aan wat me het meest geholpen heeft tot nu toe in dit soort situaties. Ik bedacht me wat ik op dat moment kon doen om me in elk geval even ontspannen te voelen. In mijn hoofd ging ik al mijn artikelen na. En toen wist ik het weer. Mij helpt het enorm om te focussen op de dingen die goed gaan. Om mijn dankbaarheid uit te spreken.

Dankbaar zijn
Dus dat deed ik. In mijn hoofd benoemde ik alles waarvoor ik op dat moment dankbaar was. Dat ik mezelf steeds beter leer kennen. Dat ik steeds beter weet hoe ik mezelf relaxt en gelukkig kan voelen. Dat ik in bad lig, mezelf goed verzorg en straks heerlijk ontspannen ga slapen. Dat ik samen met mijn gezin in een supermooi en ruim huis woon, met dus onder andere dit bad. Dat ik een geweldige man heb en een ontzettend lief zoontje. Dat we zo gelukkig zijn samen. Dat we elke dag lachen. Dat ik tegenwoordig ook naar mezelf kan lachen als ik in de spiegel kijk. En dat ik zo ontzettend veel heb om dankbaar voor te zijn.

Tijd voor ontspanning
Dit werkt super voor mij. Ik voelde me meteen beter. En toen ik om 22.12 uur heerlijk ontspannen wilde gaan slapen, toen wist ik het ineens. Dít wordt mijn volgende artikel. En dit typ ik nu in een klein halfuurtje. Soms weet je wel wat het beste is. Dat je eerst in de juiste flow moet zitten om dingen voor elkaar te krijgen. Het juiste gevoel dient te hebben. De juiste energie. Maar als je veel wilt of moet doen, dan voelt het heel tegenstrijdig om daar tijd aan te besteden. Dan denk je dat je alle tijd nodig hebt voor je to do list. Tijd is kostbaar. Maar toch. Als je je goed voelt, dan gaan de dingen meer vanzelf. En dus veel sneller. Het is het waard om daar je kostbare tijd aan te besteden. Aan het zoeken naar de juiste ‘frequentie’ voor jou. En eerlijk, ik ben een ontzettende control freak, dus dit artikel ga ik vast nog heel vaak teruglezen. Voor nu werkte het in elk geval perfect voor mij!

Ontspanning - Happy Mood Happy Food
 
Wat werkt voor jou?
En wat voor mij werkt, hoeft natuurlijk niet voor jou te werken. Maar het principe van loslaten en even iets doen om je weer lekker te voelen, dát gaat je zeker helpen. Voor de een is dat een douche nemen. Een ander gaat een stuk hardlopen. Waar voel jij je meteen beter door? Ga op ontdekkingstocht. Bekijk inspirerende video’s. Lees inspirerende artikelen. Ga lekker naar buiten en kijk wat dat met je doet. Misschien is het voor jou helpend om een boek te lezen. Of televisie te kijken. Probeer erachter te komen wat jij nodig hebt op momenten waarop je teveel bezig bent met wat je moet of wilt doen, waardoor het juist niet lukt. Probeer uit te vinden wat werkt. En probeer dan los te laten. Een beetje eng misschien, maar het geeft je de ruimte en energie om er daarna weer voor te gaan.

Ben jij een control freak? En durf jij de controle los te laten?

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *