De kracht van je gedachten

Positive life

We doen van alles in het leven: we werken, we hebben lol of we hebben een goed gesprek, we sporten, we maken ruzie, we doen het huishouden, we internetten, we koken, we staan onder de douche, we gaan op vakantie en…en…en…we doen van alles. We doen heel erg veel, maar we denken nog véél meer. Ik ben benieuwd of je ooit stil staat bij wat we allemaal denken: ik moet me nu gaan aankleden, wat voor weer zou het vandaag worden?, wat een gezever, wat zie ik er leuk uit vandaag, ik moet niet vergeten straks nog die brief te posten, heb ik nou nog steeds niet die klusjesman gebeld?, wat een mooi figuur heeft zij, is het al tijd om naar huis te gaan?…en…en…en… Zo gaat dat de hele dag door.

Er zijn uiteenlopende getallen te vinden, als je zoekt naar hoeveel gedachten wij mensen gemiddeld hebben. Het zouden er 40.000 per dag kunnen zijn. Of 50.000. Of zelfs 60.000. In elk geval zijn het er heel erg veel. Bij mij begint de gedachtestroom ’s ochtends – als ik wakker word – meteen al. En het lijkt maar door te gaan – zonder echte rustpauzes – tot ik ’s avonds mijn ogen weer sluit.

Als je je beseft dat je minimaal 40.000 gedachten per dag hebt, dan is het ook niet gek om je te bedenken dat je gedachten een enorme invloed hebben op je gehele leven. Waar ik mezelf er vroeger van overtuigd had dat ik niet zo’n gelukkig leven had door allerlei dingen die er gebeurd waren, hoop ik jou er nu van te overtuigen dat niet de gebeurtenissen in je leven maken of je wel of niet een gelukkig leven leidt, maar dat jij dit zélf voor het grootste gedeelte in de hand hebt. Want ik ben er inmiddels van overtuigd dat je – ondanks dat niet alles wat er gebeurt positief is – een gelukkig leven kunt leiden door je gedachten op de juiste manier in te zetten. En ja, er kunnen zich vervelende gebeurtenissen afspelen. Er kunnen zelfs – als je veel pech hebt – veel vervelende dingen gebeuren. Daar heb je niet altijd invloed op. Maar die gemiddeld 40.000 gedachten op een dag, die creëer je wél zelf.

Een voorbeeld
Een vriendin vraagt je of je zin hebt om met haar een dagje naar het strand te gaan. Jij denkt meteen: Oh nee, dan moet ik in bikini. En mijn buik is te dik. En ik heb te dikke benen. Iedereen zal naar me kijken. Je voelt je meteen gestrest. Het resultaat zal zijn dat je niet meegaat (en een gezellig dagje weg met je vriendin mist) of dat je wel meegaat, maar erg onrustig bent en je niet op je gemak voelt (en dan dus eigenlijk ook een gezellig dagje mist).
Met een positieve houding zul je misschien denken: Wat gezellig, ik heb veel zin om met haar bij te kletsen. Een dagje in de zon vind ik heerlijk! En dan kan ik meteen mijn nieuwe bikini eens aandoen. Het moge duidelijk zijn dat je – door op deze manier te denken – meteen enthousiasme voelt en waarschijnlijk geen seconde hoeft na te denken over je antwoord.

Natuurlijk zit er nog van alles tussen deze twee benaderingen. Eerlijk gezegd zal ik in eerste instantie ook denken aan het feit dat ik in bikini ‘moet’. Maar omdat ik inmiddels weet dat dit positieve denken me veel meer oplevert dan een negatieve houding, zal ik mezelf er snel van overtuigen dat ik mee wil naar het strand. Omdat quality time met vriendinnen belangrijk is. Omdat mijn batterij oplaadt van dit soort dingen. Omdat ik veel energie krijg van de zon. Omdat ik buiten zijn heerlijk vind. Omdat dit soort spontane afspraakjes maken dat ik niet in een sleur beland. En dát is positief denken.

Gedachten zijn maar gedachten
Vroeger was ik er oprecht van overtuigd dat ik geen fijn leven had, omdat ik niet de moeite waard was, omdat ik weinig vriendinnen had, omdat geen enkele jongen me leuk vond, omdat ik mijn studie niet afgemaakt had, omdat ik overgewicht had en ik had nog minstens 50.000 andere redenen. De meeste dingen zaten vooral in mijn hoofd. Op het moment dat ik mezelf aanleerde om positief te gaan denken, kostte dat me heel erg veel moeite in het begin. Het voelde vaak alsof ik mezelf voor de gek hield. Alsof ik tegen mezelf loog. Maar gedachten zijn uiteindelijk maar gedachten. En als je dan toch de keus hebt om positief of negatief te denken én omdat ik je nu zeg dat positief denken je veel meer brengt, waarom dan niet voor het positieve gaan? Met 40.000 positieve gedachten per dag zul je hoe dan ook een gelukkiger leven leiden dan met 40.000 negatieve gedachten per dag.

Challenge jezelf
Wil je proberen om wat positiever in het leven te staan? Bedenk dan dat elk stapje in de goede richting er weer eentje is. En elk stapje – hoe klein ook – draagt bij aan je uiteindelijke doel. Allemaal kleine stapjes bij elkaar leiden tot een groot resultaat. Challenge jezelf. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je negatief over jezelf denkt, noem dan in gedachten ook iets positiefs. Ook al heb je misschien het gevoel dat je jezelf voor de gek houdt, dit is alweer 1 positieve gedachte meer dan de dag ervoor. En doe je dit meerdere keren op een dag, dan neemt het aantal positieve gedachtes veel sneller toe. En op een gegeven moment zul je merken dat de positieve gedachten zorgen voor een oprecht positiever en gelukkiger gevoel. Dan voelt het niet meer fake, maar voel je je écht gelukkiger.

Daag jezelf uit, ook in moeilijke situaties. Heb je pijn? Probeer te focussen op de dingen die je nog wel kunt. Heb je ruzie met een vriendin? Kijk ook eens naar alle andere lieve mensen om je heen. En probeer de ruzie bij te leggen, natuurlijk. Heb je net een huis gekocht waar van alles aan blijkt te mankeren? Bedenk weer even waarom je dit huis gekocht hebt. Ook in lastige situaties zijn positieve dingen te noemen. Soms is het nodig om de aandacht wat te verleggen of wat te relativeren. Probeer jezelf hierin te trainen. Gun jezelf een mooier leven door positiever te denken.

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *