Dankbaarheid

Thanks - Happy Mood Happy Food

Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, is een mooie manier om je gelukkig te voelen! Ook al zit je even in een dipje, ben je ziek of heb je gewoon een slechte dag, er zijn áltijd dingen te benoemen waar je dankbaar voor kunt zijn. In Nederland leven we over het algemeen een luxe leven en het is goed om je dat te beseffen. Veel van de dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zijn dat voor een groot deel van de wereldbevolking niet. Als je jezelf daaraan blijft herinneren, dan zul je je steeds gelukkiger voelen. Hierbij mijn zes tips om dankbaarheid meer te integreren in je leven:

1. Begin je dag met dankbaarheid
Neem – voordat je je bed uit springt – een momentje voor jezelf om te bedenken waar je op dat moment allemaal dankbaar voor bent. Je zou kunnen denken aan het feit dat je een fijn bed hebt, dat je 2 benen hebt waarmee je straks uit bed kunt springen, dat je een dak boven je hoofd hebt, dat je straks lekker kan gaan ontbijten of dat je vandaag kunt gaan werken. Ook als je slecht geslapen hebt, als je opziet tegen iets spannends wat er die dag gaat gebeuren of als je gisteravond ruzie gemaakt hebt met je partner, dan nog zijn er dingen om dankbaar te zijn. Focus daarop; wat je aandacht geeft, dat groeit!

2. Blijf jezelf eraan herinneren dat dit leven niet vanzelfsprekend is
In Nederland hebben we het goed. Punt. We hebben geld om eten te kopen en kleding. We hebben een dak boven ons hoofd. We kunnen studeren en we kunnen werken. Als we ziek zijn, dan kunnen we terecht bij een arts en worden we geholpen. Het lijkt allemaal normaal, maar wanneer je dit vergelijkt met andere delen van de wereld, dan is het dus niet vanzelfsprekend. Het is fijn om je te beseffen dat we het heel goed hebben hier.

3. Het positieve zien in negatieve situaties
Als je goed kijkt, dan zul je zien dat elke situatie die op het eerste gezicht negatief lijkt, ook iets positiefs brengt. Dit klinkt misschien raar, en ik denk dat als iemand dit vroeger tegen me gezegd had, dat ik het niet had willen geloven. Maar nu ben ik ervan overtuigd dat dit klopt. Zelfs de lastigste gebeurtenissen in leven kunnen je wat moois brengen. Ik denk alleen dat je het vooral zo moet wíllen zien.

Today I am thankful for today
 
4. Maak er een gewoonte van
Je kunt een kruisje op je hand zetten, zodat je herinnerd wordt aan het benoemen van je dankbaarheid, elke keer dat je dat kruisje ziet. Maar je kunt er ook een gewoonte van maken om op bepaalde momenten, die regelmatig terugkomen, even je momentje van dankbaarheid te pakken. Bijvoorbeeld als je onderweg bent naar je werk of naar school, of als je onder de douche staat. Wanneer je naar de wc gaat, kun je ook stilstaan bij alle dingen waar je dankbaar voor bent.

5. Spread the word
Vraag anderen eens waar ze dankbaar voor zijn, en laat je inspireren. Zorg op deze manier voor positieve momenten, en je zult zien dat je je gelukkiger zult voelen. En met jou ook de mensen om je heen. Even een kleine disclaimer tussendoor: Ik zeg (typ) niet dat je voorbij moet gaan aan emoties, want die mogen er ook zijn. Maar wees dankbaar voor alles wat er wel is, en help anderen dat ook te zien. Dan maken we samen de wereld een beetje mooier.

6. Eindig je dag met dankbaarheid
Tel je zegeningen nog eens aan het einde van de dag. Besef je hoe goed je het hebt, en sluit de dag zo op een positieve en ontspannen manier af. Dit kan gewoon als je al in bed ligt. In gedachten kun je de dag nog eens doorlopen en voelen hoeveel fijne, mooie momenten je beleefd hebt. Je kunt ook in een schriftje bijhouden waar je dankbaar voor bent. Het voordeel daarvan is dat je het nog eens terug kan lezen, bijvoorbeeld als je een slechte dag hebt gehad. Kijk wat voor jou werkt.

Elk stapje, hoe klein ook, in de richting van meer dankbaarheid is een stapje in de richting van meer positiviteit en een gelukkiger leven. Het is het waard om daarin te investeren, en tijd mag geen issue zijn. Een minuutje voordat je opstaat of een minuutje voordat je gaat slapen kan al genoeg zijn om mee te beginnen. Gun jij jezelf dit?

Waar ben jij dankbaar voor? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat, zodat we elkaar kunnen stimuleren om meer te genieten van ons leven!

PS Als je het leuk vindt om ongeveer 1 keer per week een overzicht te ontvangen van alle nieuwe artikelen, stuur dan een berichtje naar annemarie@happymoodhappyfood.nl!

Please follow and like me:

2 gedachten over “Dankbaarheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *